évforduló

2019.02.10. 14:30

Emléktáblát avattak a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére

Beszélgetéssel, gálaesttel is emlékeznek a kétszeres Kossuth-díjas színművészre, a nemzet színészére, a magyar színjátszás nagy alakjára.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Bessenyei Ferenc (1919-2004) születésének 100. évfordulóján, vasárnap délelőtt emléktáblát avattak az V. kerületben, a Kálmán Imre utca 10. számú házon, ahol a színész első önálló lakása volt Budapesten.

A ház első emeletén 13 éven át lakott Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásán.

„A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi”

- idézte Cenner Mihály színháztörténész szavait az államtitkár.

A Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla a budapesti Kálmán Imre utca 10-es számú ház falán
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó

Bessenyei Ferenc 1957-től 1970-ig élt a Kálmán Imre utcában. „Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb” – mondta.

„Egy igazi nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra”

- emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Hozzáfűzte: Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek.

Mint mondta, a színész azt a korszakot képviselte amikor „valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok”. Halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszélt, a hős lendület helyett az egyéni szorongás, az „apró emberi mivoltunk” került fókuszba. „Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt” – fűzte hozzá.

Az igazgató elmondta, hogy a színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen pedig az elkövetkező évben további több mint 10 táblát avatnak.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjaira.

Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó

Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte:

Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak – fűzte hozzá.

A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet délután Bessenyei Ferenc és Komlós Juci 100 címmel vetítéssel egybekötött beszélgetést tart a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A rendezvény vendége Földessy Margit színművész, Komlós Juci lánya, valamint Gervai András író, újságíró. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

Hódmezővásárhelyen szintén délután avatnak emléktáblát Bessenyei Ferenc szülőházán, a Fűzfa utca 6. szám alatt. Utána adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a színészről elnevezett művelődési központban, ahol emlékestet is tartanak. Az elismerést Huszti Péter és Piros Ildikó színművész, valamint a Bessenyei Színkör és Gyerekszínkör nyerte el.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója mond beszédet a Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színmész születésének 100. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán a budapesti Kálmán Imre utca 10 előtt 2019. február 10-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában