a sportok királynője

2021.09.21. 11:48

Az atlétika mindenre felkészíti a gyerekeket

A gyerekek számára a sportágválasztás sosem egyszerű, de a szülők helyzetét talán megkönnyíti, hogy az atlétika olyan sportág, amely az alapképességeket fejleszti, így az egyik legjobb belépő a sport világába.

Vincze Szabolcs

Fotó: Máté Réka

A Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as budapesti világbajnokságra való felkészülés keretében indította el a Kölyökből Atléta Programot, melynek célja, hogy a hat–tízéves gyerekek szülei könnyebben igazodjanak el a sportágválasztás labirintusában, különösen a szeptemberi iskolakezdés idején.

„Az atlétikát nem csak azért hívják a sportok királynőjének, mert az egyik legnépszerűbb aktivitás, hanem mert a futás, az ugrás és a dobás révén olyan alap mozgásformákat ölel fel, amelyekre más sportágakban is szükség van, így kiváló alapot ad a gyerekeknek”

– mondta Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres olimpikon gátfutónk, aki szerint az atlétika a lehető legjobb belépő a sport világába.

Baji Balázs ünnepli a vb-bronzot a 2017-es londoni vb-n
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Aktív és mozgékony gyerekként ő is sok mindent kipróbált, de nem igazán tudott megragadni sehol, egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy egy diákolimpián egymásra találtak az atlétikával és későbbi nevelőedzőjével.

„Azonnal beleszerettem a sportágba, és idővel egyre inkább az életem részévé vált – tette hozzá Baji. – Az atlétika objektív, mérhető sportágként mindig hű képet ad arról, ki mire képes, arról nem beszélve, hogy az ember magához képest is nagy sikereket tud elérni.

A másik fontos szempont a közösség, én is összetartó sportolói közegbe csöppentem, sok barátom onnan került ki.”

Szakértők szerint ennek az életkornak megfelelően a futás, az ugrás, a dobás, az egyéni és csapatjátékok, az akrobatikus gimnasztika, a küzdőfeladatok, valamint a prevenciós mozgások az ajánlottak, egy gyereknek pedig ezek minél széles spektrumára van szükség. A Kölyökből Atléta Program keretében működő foglalkozások alapja az atlétikai mozgások előkészítése, az általános sportra való felkészítés. A programról a www.kolyok.atletika.hu oldalon tudhat meg többet.

Itt pedig egy kis inspiráló videó a programhoz:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!