megmérettetés

2018.03.02. 14:00

Nincsen benne hiba, győztes szuka lett Nina

Országos és nemzetközi kutyakiállításokon ragyogó eredménnyel versenyezteti Ninát és Rúnát a tolnai Kneller Mária. Pireneusi hegyikutyákkal a kilencvenes évek közepe óta foglalkozik.

Wessely Gábor

Nina, a pireneusi hegyikutya nem a Pireneusokban él, hanem Tolnán. És nemcsak él, de szépítkezik is. Részint gazdája, részint kutyakozmetikus segítségével. Ami olyan jól szokott sikerülni, hogy kutyaszépségversenyeket nyer. Legutóbb, február 16-án, a budapesti FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás) egyik pavilonjában megrendezett kutyamustrán bizonyult a legcsinosabb szukának.

Gazdája, Kneller Mária elmondta: több mint száz kutyafaj több ezer egyede versengett a díjakért. De volt már Nina ennél rangosabb megmérettetésen is. Tavaly októberben részt vett a lipcsei világkiállításon. Igaz, ott „csak” a második helyen végzett. Ezt azonban nem hagyják annyiban. Már gyúrnak a 2019-es világkiállításra, amit Bécsben fognak megtartani. Addig Ninával történik még egy s más. Például az, hogy anyai örömök elé néz. A fedezéshez már kiválasztottak egy szintén díjnyertes kant. Az ilyen alomból származó kiskutyákat ezer euró körül lehet eladni, elsősorban külföldi vásárlóknak.

Kneller Mária (jobbról), Harsányi Péter bíró, Zászlós Erika és Tudja Julianna a nyertes szukával, a kannal és a fi atal pireneusival a FeHoVa kiállításon Beküldött kép

Kneller Mária a kilencvenes évek közepe óta foglalkozik pireneusi kutyákkal. Az elsőt a tolnai állatorvostól, dr. Dankó Istvántól kapta. Most kettővel jár – felváltva – hazai és nemzetközi versenyekre: a kétéves Ninával és a kilencéves Rúnával. Sok segítséget kap Kristók Dorottyától, aki társtulajdonosa is Ninának. Évente 6-7 kutyakiállításra mennek. A következő március 17-én lesz Pécsen. Ott Rúna fog versenyezni. Korosabb lévén, egyelőre neki vannak jobb eredményei. A szlovéniai Celjében, 2010-ben Európa-győztes címet szerzett.

Nyájak és várak

A pireneusi hegyikutya a pásztorkutyák közé tartozik. Nagytestű, de szelíd, barátságos, megbízható. Gazdájához ragaszkodik, de az önállóságot is igényli. Idegenekkel szemben bizalmatlan, viselkedése méltóságteljes, tartózkodó; bizonyos helyzetekben vakmerő, harcias is tud lenni. A kan testsúlya 55, a szukáé 45 kiló körüli. A kan marmagassága 70–80, a szukáé 65–72 centi között mozog. Élettartama 9–11 év. Vélhetően a népvándorlás során került Ázsiából Európába. Eleinte nyájőrzésre használták, később Franciaország délkeleti részén a várakat vigyázták a pireneusi kutyák.

Kísérőprogram

Az idei volt a 25. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás) Budapesten, a Vásárközpontban, február 15. és 18. között. A korszerű fegyverek, horgászeszközök és ruházatok mellett trófeakiállítás, vadászkutya-bemutató, vadászsólyom-bemutató, gasztronómiai bemutató is várta az érdeklődőket. A társrendezvények egyike volt a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) szervezésében, immár hetedik alkalommal megtartott kutyakiállítás, melyen külföldi nevezők és külföldi bírók is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában