Tanácsok kezdő álláskeresőknek

2018.07.01. 11:30

A munkáltató támogatást kaphat, ha pályakezdőt vesz fel

A vizsgák lezárultával hamarosan megjelennek a munkaerőpiacon a pályakezdők. Jó, ha tudják, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe, és miként érdemes belevágni az álláskeresésbe.

Mácz Katalin, fotó: Mártonfai Dénes

Első lépésként mindenképpen érdemes mielőbb bejelentkezni a területileg illetékes munkaügyi központba. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint a huszonöt év alatti, nyilvántartott álláskeresők ugyanis bekapcsolódhatnak az Ifjúsági garanciaprogramba.

A végzettségtől függően többféle konstrukció létezik, a lényege mindegyiknek az, hogy a munkáltató több hónapon át támogatást kap, amennyiben pályakezdő fiatalt alkalmaz. Azért is érdemes részt venni a programban, mert erről a lehetőségről már az állásinterjún tájékoztatni lehet a leendő munkaadót, növelve ezzel az elhelyezkedés esélyét.

Az álláskeresés nem merül ki abban, hogy valaki bejelentkezik a munkaügyi központba, és böngészi az álláshirdetéseket. Ma már számtalan online álláskereső portál létezik, érdemes ezeken is regisztrálni. Az ilyen típusú weboldalakon hasznos tanácsot is kaphatnak a fiatalok arról, miként kell egy önéletrajzot és motivációs levelet jól elkészíteni, mire számíthatnak egy állásinterjún, és hogyan célszerű rá felkészülni. Ezekben szó esik arról, hogyan tüntetheti fel magát pozitív színben a jelölt anélkül, hogy valótlanságot állítana. Hazudni nem érdemes, mert a szakmai tapasztalat vagy a nyelvtudás hiányára úgyis hamar fény derül az alkalmazás során.

Érdemes a kapcsolati hálót is mozgósítani. Szervezetpszichológiai kutatások ugyanis bebizonyították, hogy nemcsak a szűk baráti, családi körben érdemes jelezni, hogy munkahelyet keres a fiatal, hanem a távolabbi ismerősöknek is. Rajtuk keresztül ugyanis nagyobb eséllyel lehet állást találni. Ennek egyszerű oka van. Míg a család, szűk baráti kör információs és kapcsolati hálója nagyon hasonló a pályakezdőjéhez, addig egy távolabbi ismerősön keresztül újabb információs és kapcsolati hálót lehet elérni. Mondhatnak olyan ötleteket, tudhatnak olyan ajánlatokról, amelyek eddig nem jutottak el a fiatalhoz.

Éva a diploma megszerzése után viszonylag gyorsan, két hónap alatt el tudott helyezkedni. Amint a képesítést igazoló okiratot átvette, megkereste, melyik cégek alkalmaznak a végzettségének megfelelő munkaerőt Szekszárdon. Igyekezett a vállalkozásokról minél többet megtudni, egyebek mellett azt is, ki foglalkozik személyzeti ügyekkel. Minden kiszemelt munkáltatóhoz elküldte az önéletrajzát valamint egy motivációs levelet. Oda is, ahol éppen nem kerestek munkaerőt, mert ismerősei elmondása szerint, ha felvétel van, gyakran először a már meglévő önéletrajzokat tekintik át. Évát három helyről is felhívták.

Végzettség és elhelyezkedési esélyek

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek nincs semmilyen képesítésük. Nekik érdemes átböngészni azoknak a szakmáknak a listáját, amelyekre jelenleg kereslet van. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Főosztálya tavaly ősszel megjelentetett tanulmánya szerint az alábbi szakmákban van a legnagyobb esély az elhelyezkedésre: hegesztő, lakatos, bolti eladó, gépészmérnök, forgácsoló. Nagy a kereslet szakácsok, pultosok, felszolgálók, rendszergazdák, könyvelők, mérnökök, kereskedők, nyomdászok iránt is. Összességében azonban elmondható, hogy szinte nincs olyan szakma, ami ne szerepelne a listán. Valamilyen végzettséget tehát mindenképpen érdemes szerezni. A fiatalok most abban a kedvező helyzetben vannak, hogy saját érdeklődésük szerint választhatnak a lehetőségek közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában