Ritterwald János

2018.07.09. 10:30

Óvodásokat szállít, tájházat vezet

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

Ritterwald János főállásban falugondnok Szakadáton, de emellett számos egyéb tevékenységet magára vállal. Azt mondja, még soha életében nem unatkozott. Ő vezeti a 2006-ban alakult Szakadát Jövőéért Alapítványt, amely főleg a múlt értékeinek megőrzésén fáradozik. Van egy hagyományőrző énekkaruk, amely sok felkérést kap, és a megye több pontján fellépnek. Ritterwald János büszke a falu német nemzetiségi tájházára, amely egyedülálló értékekkel bír.

Elmondta, hogy Szakadát lakossága közel 60 százalékban német ajkú. Őseik 1723-ban érkeztek, és egy olyan dialektust hoztak magukkal, amelyet sehol máshol nem beszélnek. Ennek megismerését segíti a tájházban a beszélő szótár, amelyet Krémer Péter nyugalmazott egyetemi tanár, a falu elszármazottja alkotott meg. Az ősök hagyatéka egy 1689-es kiadású kötet is, amely Jézus és Mária életét mutatja be. A tájházat gyakran keresik fel iskolás csoportok, de a település rendezvényeinek is az egyik helyszíne.

Ritterwald János vezeti a német nemzetiségi önkormányzatot is, templom- és temetőgondok, falugondnokként pedig reggelente elviszi az óvodásokat Diósberénybe. Szakadáton ugyanis nincs óvoda, így a kicsik a szomszédos faluba járnak. Délben húsz idősnek visz ebédet. Szabadidejében szaxofonozik és méhészkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában