Biblioterápia

2018.08.20. 14:45

Az olvasás javíthatja a fogvatartott önismeretét

TN

Fotó: Shutterstock illusztráció

Segíthet-e a szépirodalom a börtönlakóknak a saját problémáik megértésében, kezelésében? A jelek szerint igen, hiszen a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tartottak ezzel a céllal úgynevezett biblioterápiás csoportfoglalkozásokat.

– A biblioterápia, más néven irodalomterápia tágabb értelemben vett jelentése a személyes problémák megoldásának segítése irányított olvasással – mondta a programmal kapcsolatban Takács Róbert bv. alezredes, személyügyi és szociális osztályvezető. – A fejlesztő biblioterápia célja az, hogy személyes belátáshoz segítse a csoport tagjait, valamint növelje önismeretüket. A gyakorlatban könyv vagy bármilyen tematikus szöveg közös olvasása történik abból a célból, hogy az olvasónak segítsen megbirkózni valamilyen személyes problémával.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve zajlott ez a pályázati program Szekszárdon, a bv-intézetben. Éva Alexandra, a Dombóvári Rendőrkapitányság áldozatsegítője tartott biblioterápiás foglalkozásokat az intézet fogvatartottjainak az együttműködés keretében.

A csoportfoglalkozások tagjai egy-egy előre kiválasztott irodalmi művet olvastak és dolgoztak fel közösen, amelynek során a foglalkozás vezetője ezt a folyamatot irányító kérdésekkel segítette. Ez lehetővé tette a problémák közös továbbgondolását, és az egyénekre szabott üzenetek, megoldások megfogalmazását.

– Programunk fő célja a résztvevők konfliktusmegoldási stratégiájának, a konfliktushelyzetekben történő kommunikációjának fejlesztése volt egyéni és közösségi szinten, valamint az empátiakészség fejlesztése, amelynek eredményeként könnyebben megérthetik a résztvevők mások lelki működését, belső konfliktusait – tette hozzá Takács Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában