horgászat

2018.08.28. 12:30

Megnyílt a Kövesdi bányató

Hosszú előmunkálatok, bürokratikus intézkedések után, augusztus 20-án megnyílt a közönség előtt a Bátaszékhez tartozó Kövesdi bányató.

Fekete Dávid

dav

Fotó: Beküldött fotó

A mintegy 20 hektáros terület az egykori kerámia gyár, majd később a Wienerberger konszern tulajdona volt. A cég bányászatra használta a területet, ennek következményeképp alakult ki a tó. Az osztrák cég végül befejezte a bányászati tevékenységet, így a terület parlagon maradt. Később a törvények értelmében rekultiválták, vagyis helyreállították. A Bátaszéki Horgász Egyesület ekkor vetett szemet rá, és az önkormányzattal közösen megkezdték a tárgyalásokat a terület jogaiért – mesélte Péter András, a horgász egyesület alelnöke –, amiket jelenleg bérbe kaptak.

A tó három, ez vízállás függő, mindazonáltal rendkívül mély, a vízállástól függően 10-13 méter is lehet. Az alja lépcsős, agyagos, ez a bányászat következménye. Tartottak attól, hogy emiatt a horgászok elveszítik lelkesedésüket, hiszen az agyagos, ingadozó vízmélységben fenekező szerelékkel bonyolultabb pecázni, de az első visszajelzések alapján nincs gond ezzel, ugyanis, ahogyan Péter András mondta, mind úszóval, mind fenekezővel fogják a halakat.

A bürokrácia nem csak a nyitás időpontját befolyásolta nagyban, hanem a telepítési lehetőségeket is. Ahogyan az alelnök közölte, körülbelül hat mázsa pontyot telepítettek. Csak pontyot, hiszen nyár végén, ősszel már csak nemes halakat szabad telepíteni. A tóban alapvetően jelen voltak a keszegek, kárászok, ugyanakkor az egyesület tervez még további telepítéseket, ezek első sorban csukákat, süllőket, valamint nagyobb testű dévéreket foglalnának magukban.

A horgászathoz szükségesek az érvényes területi jegyek, valamint az egyesületi tagság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában