Utalvány, segély, ösztöndíj és utazási támogatás

2018.08.25. 16:00

Segítséget adnak az iskolakezdéshez

Utazási támogatás, Erzsébet utalvány, nevelési segély, ösztöndíj. Sok önkormányzat igyekszik valamilyen formában megkönnyíteni a családok számára az iskolakezdést.

Mácz Katalin

Fotó: Makovics Kornél

Az idei tanévkezdéshez közel háromszázötven gyermek részére nyújt támogatást a szekszárdi önkormányzat, 1 millió 750 ezer forint értékben. A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelet értelmében ugyanis települési támogatást igényelhetnek az átmenetileg nehéz helyzetbe került személyek vagy családok, éves szinten, gyermekenként összesen húszezer, alkalmanként ötezer forintot, ebből egyszer tanévkezdéskor. Elsősorban utalvány formájában kapják meg, amelyet étel, tanszer és ruházat vásárlásra fordíthatnak. Ezen felül, ahogy immár három éve, úgy az idei első tanítási napon is tornazsákot kap a városvezetőtől minden első osztályos tanuló a polgármesteri keret terhére.

Pakson helyi specialitás a rendszeres nevelési segély, amivel elsősorban az étkezési térítési díjhoz járul hozzá az önkormányzat. Ezt akkor kérheti a család, ha nem kapnak az általános iskola befejezéséig teljesen díjmentes étkezést biztosító, állami forrásból finanszírozott, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt. A támogatás mértéke a család jövedelmétől, valamint a térítési díj összegétől függ. A megítélt összeget közvetlenül az intézménynek utalja város. A kérelmeket – amelyhez a Szociális Csoportnál kérhető ehhez nyomtatvány – szeptemberben lehet benyújtani – tájékoztatott Czink Dóra a hivatal kommunikációs csoportvezetője.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult családok augusztus 27-én és 28-án vehetik át a hatezer, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig a 6500 forintos Erzsébet utalványt a polgármesteri hivatalban. Az erről szóló értesítést már kipostázták.

Azok a Pakson tanuló általános és középiskolások pedig, akik helyben, de legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, illetve sport vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal, és az adott útvonalon van buszközlekedés, kedvezményes diákbérletet vehetnek igénybe. Ez a kedvezmény a városba helyközi járattal beutazó csámpai és gyapai gyerekeknek is szól. Amikor az első bérlet lejárt, egy hónapon belül be kell adni a polgármesteri hivatal szociális csoportjánál a kérelmet. Ezt követően pedig már egyéni ütemezésben, a hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát. Fontos, hogy összegyűjthetik a bérleteket, de amikor az első lejár, mindenképpen adják be a kérelmet az érintettek, különben nem kapják meg a visszatérítést. Arra is figyelni kell, hogy az utolsó, júniusi bérlet lejártát követően egy hónapon belül érvényesítsék a kedvezményt az érintettek, tehát minden tanévet követően legkésőbb augusztus 5-ig.

Az általános és középiskolás roma tanulók pedig felzárkóztatási ösztöndíjat kaphatnak Pakson. Ezzel azok a diákok élhetnek, akiknek nincsen igazolatlan hiányzása és legalább közepes a tanulmányi eredménye. A szülő a kérelmet szeptember 15-ig nyújthatja be a szociális csoporthoz, így már erre a hónapra is jár a megítélt ösztöndíj. Ennek összege a tanulmányi átlagtól függően három és nyolcezer forint között van havonta. Az ösztöndíjat februárban újra kérelmezni kell, akkor a félévi tanulmányi eredményt veszik figyelembe az elbírálásnál.

Minden diák kap támogatást

Bátaapáti idén összesen 1 millió 800 ezer forintot fordított beiskolázási támogatásra, amely augusztus 15-ig már meg is érkezett az érintett családokhoz.

Minden első osztályos ötvenezer, a többi alsós huszonnyolcezer, a felsősök húszezer forintot kaptak. A nappali tagozatos középiskolások és egyetemisták huszonháromezer, az első- vagy másoddiplomás, levelező képzésben résztvevő fiatalok, valamint a középfokú és szakmát adó intézmény esti tagozatán tanulók tizenhatezer forintos támogatásban részesültek.

Darabos Józsefné polgármester kérdésünkre elmondta, ezeket az összegeket rászorultságtól függetlenül minden helyi fiatal megkapja, illetve azok a családok is, akik nem a településen élnek, de a gyermekeik a bátaapáti iskolában tanulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában