Szabó Zsombor

2018.08.10. 07:00

Verset és mesét mond, acélt hevít és pengéket kovácsol

Az új kézműves generáció képviselője a tizenöt éves, bátaszéki Szabó Zsombor. Egyedi tervezésű késeket alkot.

Wessely Gábor

Kések között nőtt fel Szabó Zsombor. Ez akár egy krimi kezdete is lehetne, de a valóság nem ennyire izgi. Arról van szó, hogy a tizenöt éves bátaszéki fiú édesapja vadőr, s ebből adódóan jó néhány vadászkés van náluk otthon. Kisgyerekkora óta tetszenek neki ezek az alkalmatosságok, s két évvel ezelőtt, mikor a neten látott egy késkészítést bemutató kisfilmet, úgy döntött, hogy kipróbálja. Azóta sokat legyártott, különböző pengével és nyéllel ellátottakat, vágásra, nyúzásra és zsigerelésre is alkalmasakat. Van már saját találmánya is, amit Tundra késnek nevezett el.

Most kezdi Zsombor a tizedik osztályt a bátaszéki gimnáziumban. Még nem tudja, merre megy tovább: érdeklik a humán és a reál tárgyak is. Családja anyai ágon székely, józseffalvi származású. Ebből adódóan részt vett több székely vers- és mesemondó versenyen, melyeken jó eredményeket ért el. Júliusban táborozott is Székelyföldön, Mádéfalván, ahol közelebbről megismerhette ennek a népcsoportnak a kultúráját: énekeit, táncait, kézműves mesterségeit. Ez tehát a lájtosabb vonal az életében, a keményebb pedig az acél, a pengekészítés.

Alapanyag a neten is rendelhető, aminek a hivatalos neve így fest: 80CrV2 késacél. Könnyebben beszerezhető és olcsóbb a laprugó, de amit Zsombor leginkább kedvel – most kapaszkodjunk meg! –: a csapágygolyó. Nemrég kapott egy kombájnváltóból kiszuperált csapágyat, huszonhat pingponglabda méretű golyóval, melyekből huszonhat kés születik a közeljövőben. Felhevíti a fémgolyót, és órákon át kalapálja, lapítja, közben többször visszateszi a tűzbe, hogy megfelelő hőmérsékletű, alakítható legyen. A pengét aztán élezi, fényezi, nyéllel látja el. Egyelőre fanyeleket készít, de tervezi szintetikus anyag, műgyanta felhasználását is, ami a külső hatásoknak jobban ellenáll. Műhelyében két gép is az édesapja ötletességét dicséri: a szalagcsiszoló és a polírozó.

Zsombort is ez jellemzi: ötletgazdag srác. Szüleivel minden évben elmegy a székesfehérvári Tűzzel-vassal fesztiválra és a budapesti FeHoVa-ra (Fegyver, horgászat, vadászat Nemzetközi Kiállítás), hogy az ott látott szakmai újdonságokat beépítse, illetve továbbfejlesztve megjelenítse a saját munkáiban. Szívesen bemutatja a késeit. Az év elején a gimnáziumában volt kiállítása. Az egyediségre törekszik.

– Azt szeretném – mondja –, hogy valami szülessen a kezeim által. Egy alkotás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában