Tájoló nap

2018.09.18. 07:00

A biztonság az első

Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg szombaton a Tájoló Napot Bodán. Tették ezt annak érdekében, hogy ismertessék az eddigi eredményeit annak a térségben zajló kutatásnak, amelynek célja, hogy igazolja, az itt található agyagkő formáció alkalmas a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemeknek szánt tároló befogadására.

Mácz Katalin

Fotó: TN

A Tájoló Napon egyebek mellett elhangzott, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék elhelyezését egy megfelelő befogadó kőzetben kialakított, mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani. Ennek alapján a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft. több fázisból álló felszíni, majd felszín alatti kutatási programot indított. Jelenleg az agyagkő általános jellemzése, elterjedésének meghatározása, valamint a biztonsági értékeléshez szükséges földtani adatok és információk összegyűjtése zajlik.

Az elmúlt időszakban összesen hatszázkilenc jelentés készült. Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, magas szinten integrálva kell értékelni a nagy mennyiségű – és az egymásra épülő kutatási fázisok során állandóan bővülő – információt, amely a helyszín minősítéséhez, a célterület kiválasztásához, majd a felszín alatti kutatólaboratórium létesítéséhez, végül a tároló engedélyeztetéséhez szükséges. Hozzátette: a kétdimenziós szeizmikai mérés is megnyugtató eredményeket hozott. A telephely stabilitása ugyanis elengedhetetlen a tároló létesítéséhez. Ahogyan az is, hogy a térségben élők hiteles és naprakész információhoz juthassanak, hiszen az ilyen hosszú távú programok zavartalan társadalmi környezetet igényelnek.

A tizenegy települést tömörítő Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) ezerfős mintán végzett kutatása szerint a megkérdezettek kétharmada tud arról, hogy a Nyugat-Mecsekbe tervezett tároló megvalósítási folyamata jelenleg kutatási fázisban van, ahogy arról is, hogy korábban is végeztek már a terület alkalmasságával kapcsolatos vizsgálatokat. Az eredményeket pedig ötvenkilenc százalékuk megbízhatónak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában