Görgey Géza

2018.09.04. 14:00

Összetett, érdekes személyiség: sportol, fest és igét hirdet

A kajdacsi református lelkész, Görgey Géza ötvenéves. Pálfán él szintén lelkész feleségével és két gyermekével. Jelentős sportolói múlttal rendelkezik, tíz évig birkózott, nem mellesleg képzett festőművész Görgey Artúr rokona.

Wessely Gábor

Nem az a legérdekesebb Görgey Gézában, hogy a nagy honvédtábornok testvérének leszármazottja. Nem is az a legérdekesebb az ötvenéves férfiben, hogy fiatal korában jó eredményeket ért el országos birkózóversenyeken, ma meg bokszedzéseket tart gyerekeknek az ezerötszáz lakosú faluban, Pálfán. Továbbá nem az a legérdekesebb benne, hogy képzett festőművész, és még csak nem is az, hogy református lelkipásztor, hanem az, hogy mindez együtt.

Görgey Géza nagy múltú családból származó festőművész, aki Kajdacs missziós református lelkésze, de a szintén lelkész feleségével és két gyermekével Pálfán él. Szabadidejében lovagol a természetben, mert időnként nagyon kedvére való az embermentes környezet.

– Engem mindig az összetett személyiségek érdekeltek, nem a szimpla egyéniségek – hangsúlyozza. – Összetett személyiségnek tartom magamat is, mert zizegve, tempósan, szinte zajosan alkotok, ugyanakkor vonz a vidéki lét, a vidéki csend, a vidéki romantika.

Debrecenben végezte el a református teológiát 1993-ban. A segédlelkészi évét Hollandiában töltötte tanulással, aztán felvételt nyert a képzőművészeti egyetemre, ahol 1999-ben diplomázott Tölg-Molnár Zoltán növendékeként. De mégsem a művészpályát választotta, hanem a lelkészit. Szekszárdra költözött feleségével, ahonnan rövid idő múlva, 2000-ben Pálfára kerültek. Közben a testgyakorlást sem hanyagolta el. Tíz évig birkózott, most meg ökölvívó edzéseket tart és lovagol. A mai gyerekeket nehéz rávenni arra, hogy ne a számítógép előtt ücsörögjenek, de ő jó példát mutatva képes megmozgatni a srácokat. Többek között erről, a mozgásigényéről is híres volt neves rokona, a ’48-as tábornok, aki idős korában is rendszeresen tornázott, ami akkoriban még nem volt divat. Görgey Artúr testvére, Görgey István volt a lelkész dédapjának a dédapja. Terebélyes a családfa. A pálfai ág átlóg Kajdacsra is, mert körülbelül öt éve az a gyülekezet hívta meg Görgey Gézát. Lakhelyük továbbra is Pálfa, ahol a szolgálatot a felesége, Görgey Etelka látja el, aki íróként is ismert.

– Sokan nem értik – mondja –, hogyan fér össze a sport és a lelkészi hivatás. Az emberek többsége sémákban gondolkodik: aki derékig ér és szemüveges, az biztosan okos, aki nagydarab, izmos, az biztosan ostoba. Hát nem! Rengeteg az ellenpélda. Mi, a feleségemmel szerencsére értjük és elfogadjuk egymást. Mindketten alkotó emberek vagyunk, jól együttműködünk, mert tudjuk, mikor kell segíteni, és mikor kell békén hagyni a másikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában