egészség

2018.10.26. 14:00

A gyermekbénulás ellen csak az oltás ad védelmet

Október 24-e a gyermekbénulás elleni küzdelem világnapja. Az elmúlt évtizedekben a védőoltásoknak köszönhetően csaknem teljesen eltűnt a betegség.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Africa Studio

A járványos gyermekbénulás a poliovírus okozta megbetegedés, mely 0,5–1 százalékban tartós paralízissel, azaz bénulással végződik.

Dr. Harangi Ferenc, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyásza, osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint a betegség során kialakult bénulás teljes rehabilitációja még nem lehetséges, így az ellene való védekezés egyetlen módja az immunizálással, vagyis védőoltással történő megelőzés. Az elmúlt évtizedekben a védőoltásoknak köszönhetően csaknem eltűnt a betegség, de a védekezést mellőző vagy nem megfelelő mértékben alkalmazó országokban újabb járványok jelentkeztek.

A betegség székletből és torokváladékból mutatható ki. A vírus lappangási ideje három–harmincöt nap, többnyire hét–tizennégy nap. A vírus a vele fertőzött – akár tünetmentes – személyből a széklettel ürül, de cseppfertőzéssel is terjedhet. A szervezetbe a szájon át jut, fertőzött tárggyal, étellel, esetleg vízzel. A fertőzött betegeknek csak a kisebb része produkál valamilyen tünetet, legtöbbször lázat, torokfájást, vagy enyhe fejfájást. Ilyen enyhe lefolyás esetén, 24–72 órán belül a szervezet legyőzi a betegséget. Ha a betegség lefolyása nem ilyen békés, akkor a fertőzéstől számítva hetedik–tizennegyedik napon láz, erősebb fejfájás, hát- és nyaki merevség, aluszékonyság vagy nyugtalanság tapasztalható izomfájdalommal.

A bénulás rendszerint „petyhüdt” jellegű és szimmetrikus, gyakoribb az alsó végtagok törzshöz közel eső izomzatának az érintettsége. Végleges bénulás akkor alakul ki, ha az adott izmot ellátó összes idegsejt elhal. A már kialakult bénulás esetén, amennyiben létfontosságú területeket érint, a legfontosabb az életfunkciók fenntartása. Ilyen például a tüdő érintettsége, amikor gépi lélegeztetésre van szükség, e célból a régebbi nagy járványok idején az úgynevezett „vastüdő”-t alkalmazták. A mozgásszervek érintettsége esetén a rehabilitáció az életminőséget javíthatja, de teljes felépülés nem várható.

Az oltások bevezetése visszaszorította a betegséget. Hazánkban 1992 óta három hónapos korban kezdik az immunizálást a „Di-Per-Te + Hib” oltás keretében, majd élő poliovírus vakcinával folytatják négy, öt, tizenöt hónapos és három, hat éves életkorban.

Teljesen eltűnhet ez a betegség

Világszinten 1988-ban még 350 ezer eset fordult elő, majd ez a szám 2008-ban már csak 1659 volt, 2017-ben pedig csupán 22 (Afganisztánban, Pakisztánban és Nigériában). A feketehimlő után a járványos gyermekbénulás lehet a második betegség az emberiség történetében, amelyet teljes egészében sikerül felszámolni. Ugyanakkor a tudósok figyelmeztetése megszívlelendő, miszerint továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a kevésbé, vagy nem megfelelően immunizált országokban ismét kialakulhat és elterjedhet a betegség. 2002. június 21-én a WHO regionális bizottsága bejelentette, hogy az európai régiót polio-mentesnek tekintik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában