Harley-Davidson

2018.10.06. 20:00

Generációkat köt össze a gumifüst

Szakács Lászlónak két hobbija van, a foci és a motorozás. Mindkettőre költ is.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Sikeres vállalkozó, épületgépészeti cégének Magyarországon és Németországban is van telephelye. Beruházóként százhetvennégy lakás építésében vesz részt egy budapesti lakóparkban. Évek óta a Kakasdi SE bőkezű mecénása, tiszteletbeli elnöke. Azt kevesen tudják róla, hogy a motoros életérzés megszállottja. Szakács László már tizenévesen megfertőződött a motorokkal és a szabadsággal, amikor bátyja kétkerekűjével a kukoricásban „száguldozott.”

– A hatvanas–hetvenes években több ezer magyar dolgozott az NDK-ban. A munkavállalást egy 1967-ben kötött államközi egyezmény tette lehetővé. Volt, aki függetlenségre, vagy szakmai fejlődésre vágyva, más pusztán világot látni ment – mondta Szakács László. – 1969-ben alig múltam tizenyolc éves, amikor jelentkeztem a megyei tanács munkaügyi osztályán, hogy szívesen kipróbálnám magam vendégmunkásként. Egy hónapos német gyorstalpaló nyelvtanfolyam után októberben már kinn voltam Karl Marx Stadtban, a mai Chemnitzben. Sok fiatal álmodozott róla, hogy a vágyott vasparipával, egy MZ Trophy motorkerékpárral tér haza. Jómagam egy év alatt gyűjtöttem rá össze a pénzt. A keletnémet motorral körülbelül százezer kilométert mentem.

Ezt követően a család, a külföldi munkák és a cégalapítás egy időre elvonta a figyelmét a kétkerekű csodáktól.

– Feleségemmel és két gyerekemmel 1995-ben költöztünk végleg Kakasdra. A Hilcz Autóház a kétezres évek elején kezdte forgalmazni a Yamahát. Ekkor nézegettem a nagyobb motorokat – tette hozzá. – A feleségem ezt elmondta az akkor Németországban élő lányomnak és vejemnek. 2003-ban, amikor a gyártó az alapításának százéves jubileumát ünnepelte, a vőm egy ludwigshafeni kereskedőtől rendelt magának egy Harley-Davidson Road Kinget, nekem pedig egy limitált kiadású Heritage Softail Classicot. Az 1450 köbcentis, hatvanhét lóerős, háromszázhúsz kilogramm összsúlyú motorral évente mintegy hatezer kilométert megyek.

Az amerikai gyártású legendás motor szervizelését itthon a győri kereskedés végezte. Így került kapcsolatba a rajongói klubbal, aminek köszönhetően 2007 óta minden évben részt vesz az Ausztriában, Faaker Seeben megrendezett fesztiválon.

– A világ minden részéről több mint 125 ezer motoros és 50–60 ezer motorkerékpár érkezik Karintia tartományba, ahol tavaly huszadik alkalommal rendezték meg Európa legnagyobb Harley-Davidson fesztiválját – közölte Szakács László. – Varga József barátommal és unokaöcsémmel utazunk minden év szeptemberében. Először ódzkodtam az eseménytől, mert voltak bennem sztereotípiák a kigyúrt, tetovált motorosok kapcsán. Pozitívan csalódtam, mindenki nagyon jó fej és barátságos. A hatalmas buli számtalan különböző nemzetiségű és stílusú embert hoz össze, akiknek azonban van egy közös hobbijuk. A Harley-Davidson motorkerékpárokhoz való kötődés és az élmény, hogy olyan emberekkel lehetsz együtt, akiket összeköt a motorozás szeretete a szabadság feelinggel és némi lázadással megtoldva.

 

Az alapító unokája is megjelent

A vállalkozó megjegyezte, tavaly Dél-Ausztriában ott volt a látogatók között a Harley-Davidson gyár egyik alapítójának unokája is. Karen Davidson egyenesen Milwaukeeból érkezett, hogy részt vehessen a nagy európai motoros találkozón. Az eseményről címszavakban: 25 zenekar lépett fel a nagyszínpadon; az épített motorok szépségversenyére több mint 70 nevezés érkezett; több mint 10 ezer motoros vett részt a legendás szombati felvonuláson, amit ők mindig kihagynak. Helyette inkább programokat terveznek maguknak: Grossglockner, Szlovénia, Olaszország az úti céljuk. A hat nap alatt van, hogy négyezer kilométert is megtesznek. A chooper itthon sem pihen, hétvégente kétszáz kilométer kerül a számlálóba, a Dél-Dunántúl és a Mecsek útjait már kívülről tudják. A cégtulajdonosnak nagy balesete nem volt, egyszer eltört a kulcscsontja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában