idősek napja

2018.10.01. 14:00

Több Tolna megyei városban és faluban szép műsor az ajándék

Október elseje az Idősek világnapja. A megyében sokfelé köszöntik ebből az alkalomból a nyugdíjas korúakat.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A megye több települése gondot fordít arra, hogy méltón ünnepelje az Idősek világnapját. Így van ez Szekszárdon is, ahol a hagyományoknak megfelelően műsort kapnak a nyugdíjasok. Mint azt Zádor Bélánétól, a Mentálhigiénés Műhely nyugdíjas tagozatának vezetőjétől megtudtuk, Solymos Tóni és egy tamburazenekar szórakoztatja az időseket. A műsort ráadásul az első után még kétszer meg kell ismételni, akkora iránta az érdeklődés, így viszont egy nap alatt úgy ezernyolcszázan láthatják. A rendezvény a szekszárdi önkormányzat ajándéka és a Babits Mihály Kulturális Központ szervezi, az időseket tömörítő szervezetek tagjai pedig pogácsával és ásványvízzel kínálják a vendégeket.

Az esemény minden évben telt házzal megy, de a nyugdíjasok közül sokan vannak, akik máskor is szívesen mozdulnak ki otthonról és aktívak.

– A mi klubunk úgy háromszáz taggal működik, döntő többségüket család veszi körül. Természetesen vannak olyanok is, akik megözvegyültek, és egyedül élnek, de szerencsére ők sem magányosak. A nők különösen tevékenyek, hiszen segítenek például az unokák nevelésében, főznek a családra, a gyerekeket különórákra viszik – mondta Zádor Béláné. Rendszeresen szerveznek előadásokat, programokat, ünnepeket, így mindig van miért kimozdulni, de a tagok a Babitsban vállalják kiállítások őrzését is. A klub vezetője arról is beszélt, hogy a fogadóórákon igyekszik segítséget nyújtani az ügyek intézésében is, de van, hogy csak beszélgetnek ilyenkor a társakkal, a betegeket pedig látogatják.

Szintén igen tevékeny az Életet az Éveknek Szövetség megyei szervezet és annak huszonhárom tagszervezete. Fenyvesné Palkó Mária megyei elnök tájékoztatása szerint minden évben öt nagy rendezvényük van, amely komoly szervezést igényel, és mivel ezek kulturális jellegűek, illetve egy sportnap is van közöttük, nem akármilyen felkészülést igényelnek a résztvevő idősektől. Elmondása szerint a nyugdíjasok egyre nagyobb igényeket támasztanak magukkal szemben, a seregszemléken akik az első öt-tíz helyezettben benne vannak, lényegében profik.

A klubok, amelyek közül sok egyesületi formában működik, a települések közéletében fontos szerepet vállalnak, nélkülük nincs települési karácsony, falunap. Gyakran a helyi önkormányzat biztosítja térítésmentesen az összejöveteleikhez szükséges helyet, és gyakran nyújt anyagi támogatást is a működéshez. Nem egy nyugdíjas szervezet viszont maga teremti elő működéséhez szükséges anyagiakat, például tésztakészítéssel, bodzagyűjtéssel, szüreteléssel. Tevékenységük az időskori aktivitás alapja.

Fenyvesné Palkó Mária szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az időseknek igen jelentős a szerepe a hagyományok őrzésében. A szövetség szavalóversenyein pedig egyre inkább törekednek arra a versenyzők, hogy Tolna megyei írók, költők írásait adják elő.

Tartozni kell valahova

Örvendetes, hogy az elmúlt húsz évben jelentősen javultak az időskorúak életkilátásai, jelenleg minden hatodik honfitársunk 65 év feletti. A várható élettartam kitolódott, ez a pozitívum viszont azt is magával hozza, hogy a társadalom elöregedőben van. Jelenleg tíz gyermekre több mint tizenkét idős jut. Fenyvesné Palkó Máriától megtudtuk, harminc éve foglalkozik idősekkel. Tapasztalata szerint közülük nagyon sokan magányosak, hiszen kikerülnek a munkahelyről, a családtagok elköltöznek, és így magukra maradnak. Épp ezért van szükség a nyugdíjas klubokra, egyesületekre, hiszen fontos, hogy a nyugdíjasok érezzék: tartoznak valahova, van még olyan hely, ahol számítanak rájuk, tapasztalatukra.

Őcsényben így szokás

Évek óta az önkormányzat szervezi az Idősek világnapi műsort Őcsényben. Mint azt Dávid Kálmán, az Őszi Rózsa Nyugdíjas Egyesület vezetője elmondta, ez nem a klub, hanem minden őcsényi idős ünnepe, amelyet idén október 8-án tartanak az őcsényi közösségi házban. Ilyenkor a polgármester szokott szívhez szóló köszöntőt mondani, majd az általános iskolások adnak szép műsort és jelképes ajándékot az ünnepelteknek. Ezután az önkormányzat megvendégeli a nyugdíjasokat,ők pedig szívesen maradnak egy kicsit beszélgetni is. Egy másik helyiségben szintén kis állófogadás zajlik, az egyesület tagjai látják vendégül üdítőre, gyümölcsre, süteményre a műsorban szereplő gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában