légszennyezés

2018.11.24. 11:30

A hulladékégetés rövidíti az életet

A magyar lakosság harmada elégeti a hulladékot. Ezzel azonban nemcsak embertársaik egészségét veszélyeztetik, de akár bírsággal is sújthatók.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Sokan tüzelnek ruhákkal, lakkozott tárgyakkal, műhelyekben keletkezett veszélyes hulladékkal, anyagi okból, vagy akár tudatlanságból, megszokásból. Arra is van példa, hogy a megunt tárgyakat elégetik a szabadban. Tudni kell, hogy ezzel egészséget veszélyeztető, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. Egyetlen, hulladékot égető háztartás egy kisebb település teljes légkörét elszennyezheti a határérték felett. Az égetés szabálysértés, amely 300 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője, Lenkei Péter elmondta, reprezentatív felmérésük szerint a magyar lakosság harmada elégeti a hulladékot.

Fotó (illusztráció): Makovics Kornél

– Háztartási hulladékkal tüzelni tilos! Legfeljebb a háztartásban keletkezett papírhulladék, vagy kezeletlen fa kerülhet a kályhába. A kezeletlen fa alatt a lakkmentes értendő, de akkor sem lehet tüzelésre használni, ha bekentük már gombaölő szerrel. A háztartások ezen túlmenően kizárólag az avart és kerti hulladékot égethetik el, de csak ha ezt a helyi önkormányzati rendelet nem tiltja – folytatta a szakember. A lakóhelyére érvényes szabályozásról tehát mindenkinek érdemes tájékozódnia. A Pest megyei önkormányzatok tíz százaléka már nem engedélyezi az avarégetést. Több mérés szerint ugyanis nagy fokú légszennyezettséget okoz, ami átlépi az egészségügyi határértéket.

A hulladék elégetéséhez pusztán tucatnyi cég rendelkezik engedéllyel Magyarországon, rájuk azonban szigorú szabályok vonatkoznak. A légszennyezési kibocsátásukat külön mérőrendszer méri, az adatokat a hatóságok is azonnal látják. Ráadásul sok milliárd forintos szűrőrendszerekkel biztosítják, hogy ne jussanak káros anyagok a levegőbe, amelyek a kályhákról nyilván hiányoznak – hangsúlyozta Lenkei Péter. A szakember arra emlékeztetett, hogy Magyarországon a légszennyezettség több, mint 14 ezer ember halálát okozza évente – ez sokkal több, mint ahányan közúti balesetben életüket vesztik – és ezek az emberek átlagosan tíz évnél is többet veszítenek el az életünkből. Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint – a több millió betegen töltött munkanapból, illetve egyéb tényezőkből származó – társadalmi-gazdasági károk elérik Magyarország GDP-jének tizenkilenc százalékát. És ez csak a légszennyezés, vagyis a környezetszennyezés egyetlen fajtája.

Évente, országosan 4-500 hulladékégetéssel kapcsolatos panasz érkezik a Levegő Munkacsoporthoz, emiatt sokkal több ilyen típusú üggyel találkoznak, mint a teljes magyar közigazgatás.

A gumiégetés a legveszélyesebb

A gumiégetés során szabadul fel az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag, a benz-a-pirén. A műanyag égetéssel kapcsolatban él a tévhit, hogy csak víz és szén-dioxid jut a levegőbe, ám ez nem így van. Rákkeltő-, szemirritáló anyagok és idegméreg is felszabadul. Leggyakrabban bútorokat égetnek a háztartásokban. A festett ablakkeretek, használt bútorok, vegyszerekkel kezelt bontott épületfa eltüzelése során viszont formaldehid, nehézfémek, mint higany, ólom juthatnak a levegőbe, amelyek súlyosan károsítják az egészséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában