településkép

2018.11.07. 16:20

Egymást érik a különleges alkotások a köztereken

Szeri Árpád

Fotó: Gottvald Károly

Csikóstőttős joggal nevezhető a köztéri alkotások településének is. Az utcákat, tereket szobrok, kisplasztikák, emléktáblák és egyéb műtárgyak díszítik. A polgármesteri hivatal kertjében található a Csikóstőttőst kedvelők hatalmas kőasztala, az épület falán pedig plakett idézi az itt született Csekovszky Árpád szobrász, keramikus emlékét.

Severin Ferenc Fotó: Gottvald Károly

Pintér Szilárd polgármester Tamási Áron gondolatát vallja: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Munkatársa, Severin Ferenc ugyanennek a gondolatnak a szellemében dolgozik és formálja a falu arcélét. Kiterjedt kapcsolatokat mondhat magáénak, jó barátságot ápolt néhai Kányádi Sándorral is. Az erdélyi költő tavalyelőtt ott is volt Csikóstőttősön, Benedek Elek Apó kútjának avatásán.

– Beszélni kell egy másik erdélyi barátomról, a tíz éve elhunyt Ambrus Sándor szobrászról, akivel itt, a Szabadság utcában együtt álmodoztunk különleges alkotásokról – mondta Severin Ferenc. – Így született meg a ’48-as, félkarú huszár. Azután a Pásztor-dombon elhelyeztük a Sinka István költőt ábrázoló szobrot, később pedig a Jézus-dombon a Csikóstőttősi Krisztus című alkotást avattuk fel. Gondozom a hagyatékát, remélem, hamarosan megnyílik helyben a múzeuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában