közlekedés

2018.11.25. 11:30

Fontos a fokozott óvatosság az utakon

A ködös, párás időben, csúszós utakon megnő a kockázat, mint azt a héten történt balesetek is bizonyítják. A rendőrség az alábbi tanácsokat adta ezek elkerülése érdekében.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Elindulás előtt az autósok tisztítsák meg a járművüket a jégtől, hótól, hogy minden irányban ki lehessen látni. Vezetés közben ugyanis fontos, hogy az oldal irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is látni lehessen. Ködös időben – a balesetek elkerülése érdekében – fontos, hogy nagyobb követési távolságot tartsanak a közlekedők és fokozott óvatossággal előzzenek. Feltétlenül ellenőrizendők a jármű belső páramentesítő berendezései is.

A legtöbb közlekedési baleset a gyorshajtásból ered. Ennek egyik fajtája az úgynevezett relatív gyorshajtás, amikor a járművezető nem az útviszonyoknak megfelelően választja meg a sebességet. Minél hamarabb szereltessék fel a téli gumit járműveikre, mert 7 fok alatt a nyári gumik tapadása nem biztonságos.

A járművezetőknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott közlekedési környezethez, amely másfajta vezetéstechnikát igényel. Óvatosabban kell gyorsítani és fékezni. Inkább gázlevétellel és motorfékkel célszerű csökkenteni a sebességet. Sok baj okozója lehet a hirtelen kormánymozdulat. Javasolt a nyári ablakmosó folyadék lecserélése télire. Az autóba készítsenek be jégoldó spray-t, jégkaparót és páramentesítőt, hívta fel a figyelmet Molnár Ágnes, a megyei főkapitányság sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában