könyvkereskedelem

2018.11.15. 11:30

Mindig vannak slágerszerzők

A pszichothriller és a karácsonyi mesegyűjtemény jól megférnek majd egymás mellett a karácsonyfa alatt. A szeretet ünnepére sokan vásárolnak könyvet.

Budavári Kata

Fotó: Shutterstock illusztráció

A legnagyobb rohamot a karácsony előtti egy-két napban kell majd kiállniuk a könyvesboltban dolgozóknak. A Szekszárd központjában álló üzlet munkatársainak tapasztalatai szerint azonban már december közepétől szép számmal érkeznek hozzájuk a vásárlók.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan mely könyvek lesznek a karácsonyi szezon slágerei, Horváth Csenge üzletvezető elmondta, hogy ezek között egyaránt lesznek felnőtt, ifjúsági és gyermekeknek szóló kiadványok. Utóbbiakat illetően a mesegyűjtemények a legkelendőbbek, például a 100 magyar népmese, de érkezik az Egy Ropi naplójának újabb kötete, amely egészen biztosan siker lesz. Szerencsére gyermekkönyvből bőséges a kínálat, és a minőségre sem lehet panasz, hiszen az utóbbi években tehetségesebbnél tehetségesebb írók foglalkoznak gyermekirodalommal. A vásárlók közül nem egy nemcsak a történet, hanem az illusztrációk milyenségét is fontos szempontnak tartja.

A felnőtteknek szóló könyvek piacán az utóbbi években előtérbe került a lektűr, ám megfigyelhető, hogy a könnyebb irodalom és a magas művészet között nemegyszer elmosódik a határ. Nehéz megmondani, mi az igazán keresett, hiszen elképesztően sok a szerző és a könyv, ám valószínűleg nem lep meg senkit, hogy a hölgyek szeretik a romantikus írásokat, és hogy a szekszárdi üzletben Jojo Moyes megjelenés előtt álló könyvére kaptak már előrendelést. Jojo Moyes elsősorban a harminc feletti nők körében népszerű, Stephen King olvasótáborát körülírni ennél már nehezebb. Tény azonban, hogy a ma élő talán legnépszerűbb szerző új írásaival örvendezteti meg rajongóit még az ünnep előtt.

Megtudtuk azt is, hogy nagyon keresik a pszichothrillereket, a hullámot még a Holtodiglan és A lány a vonaton című regények indították el. Igen kedveltek a skandináv krimik, továbbá a magyar szerzők művei. Kepes András, Náray Tamás, Vavyan Fable könyvei a sikerlisták élén találhatók. Leiner Laura nemrégiben megjelent szórakoztató ifjúsági regényét pedig viszik, mint a cukrot. Csisztu Zsuzsa pedig gyermekneveléssel kapcsolatos, humorban bővelkedő könyvvel jelentkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában