hagyományok

2018.11.10. 07:00

Nemzetiségi napot tartottak a Dienes iskolában

A német nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolása volt a Dienes iskolában tartott esemény fő célja.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Negyedik alkalommal tartottak német nemzetiségi napot a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában. Az egész napos rendezvény egyben bázisintézményi program is, több oktatási intézményből érkeztek pedagógusok, hogy ötleteket, tapasztalatokat szerezzenek, amit majd saját iskolájukban hasznosítani tudnak – mondta Simon Andrea, a Dienes igazgatója. Hozzátette: a német nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolása a céljuk – az intézménynek ez a fő specialitása –, a nemzetiségi nappal szeretnék életben tartani a tradíciókat, bővíteni a tudást. Ennek megfelelően az 1-8. osztályosok több állomáshelyen, forgószínpad-szerűen jártak körbe.

A nap közös zenei ráhangolódással kezdődött, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar Kovács Zsolt karnagy vezetésével sváb és német zenéből adott ízelítőt. A legkisebbek kézműves foglalkozáson vehettek részt: az elsősök termésmandalát készítettek, a másodikosok sváb parasztudvar makettjét alkották, de készült monogramos sváb bölcső is.

Több külsős előadó is részt vett a találkozón, köztük Josef Michaelis villányi német költő, író, aki a 3. évfolyamosoknak tartott rendhagyó irodalomórát a könyvtárban. Gulyás Éva hartai sváb motívumokkal díszített festett ládikát kreált negyedik osztályosokkal.

A felsősök többek között Németh Tibor stájer citeráját ismerhették meg, a tolnai Rottler Ádám a kosárfonást mutatta meg, Ripszámné Werkmeiszter Rita csuhébabákat készített, a nyolcadikosok a volt igazgatóval, Farkas Pálnéval és Mojzes Gyulával az újvárosi cserkészházban sváb nudlit főztek. Azaz minden gyermek az életkorának megfelelően a sváb kultúrával és hagyományőrzéssel foglalkozott.

Különleges sportverseny

A diákoknak amellett, hogy bemutathatták, meddig jutottak el a német kultúra és nyelv elsajátításában, adódott alkalom a játékra is: az iskola sportcsarnokában különleges sportversenyen vehettek részt. A programokba besegítettek „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület önkéntesei, valamint a Dienes által mentorált, a PTE KPVK-n tanuló főiskolai hallgatók. Az összevont napot Márton-napi műsor és felvonulás zárta. A nemzetiségi nap lebonyolítását a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában