Harmadik Kor Egyeteme

2018.12.16. 14:45

A hosszú élet titkát kutatta az előadás

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A kő is megöregszik. Ezt az oszét mondást gondolta tovább az az előadás, amely a megszemélyesített időről szólt. Nagy Janka Teodóra, a KPVK tanszékvezetője a Paksi Harmadik Kor Egyetemének hallgatósága előtt beszélt a témáról.

A hatodik, egyúttal szemeszterzáró összejövetel az Öregek-e az idősek – Matuzsálemek és örökifjak címet kapta. A professzor letűnt idők és napjaink matuzsálemeiről, azokról a bölcs öregekről beszélt, akik megtanulták és gyakorolták a századik év után is tartalmas és teljes életet.

Nagy Janka Teodóra olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy génjeink ajándéka-e vagy ételeinkben, italainkban, környezetünkben kereshetjük a hosszú élet titkát. Felmerült, hogy esetleg a szerető, gondoskodó, megtartó családban, vagy a lelki békékben rejlik a titok, de szó esett arról is, hogy a mozgás, a tanulás, a megismerés öröme, a művészet, a szellem ereje akár a századik életév betöltése után is életcélt jelenthet. Illetve addig is, hiszen aki matuzsálem szeretne lenni, annak a százéves életkort el is kell érnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában