amatőr alkotók

2019.01.05. 20:00

A közönség szeretete az alkotó fizetsége

Egy amatőr festőművész Tolna megyében havonta átlagosan 10-20 ezer forintot költ vászonra, festékekre, keretezésre, ecsetre. A folyamatos pénztelenség, támogatási, és gyakran helyhiány miatt az amatőr művészeknek, beleértve a szobrászokat, poétákat, zenészeket, fotográfusokat, egyre nehezebb a helyzetük.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A Bárka Művészeti Szalon 1996-ban alakult, elnöke, Lönhárd Ferenc szerint folyamatos változásban vannak, amely néha örvendetes, néha elkeserítő. Az elmúlt huszonkét évben sokan távoztak tőlük, néhányan tavaly is. Volt, aki megromlott egészségi állapota miatt, és volt, aki elköltözött a megyéből. Amely viszont örvendetes számukra, hogy jönnek újak. Néhány hete felvették a kapcsolatot egy kalocsai művészeti baráti társasággal, valamint nyári művészeti tábor létrehozására pályáztak. Jelenleg harmincöt alkotó tartozik hozzájuk. A Bárka Művészeti Szalon tagjai rendszeresen találkoznak, kéthetente a régi Zugban jönnek össze szombat délelőttönként közös festészetre, és kitűnő a kapcsolatuk azon Tolna megyei alkotókkal, akiknek hivatása a művészet.

– Profiknak azok számítanak, akik ez irányú végzettséggel rendelkeznek, legyenek akár szobrászok, fotósok, festők vagy éppen keramikusok. Az amatőr művészek kedvtelésből alkotnak, a profi alkotóktól viszont elvárja a közönség, hogy folyamatosan magasabb szintet képviseljenek. Mindenki járja a maga útját, a lényeg, hogy szívvel-lélekkel tudjon kiteljesedni a művészetében – mondta lapunknak Biszák László festőművész, aki szerint továbbra is az egyik legnagyobb problémájuk, hogy nem tudnak gondtalanul alkotni, folyamatos pénzhiánnyal küszködnek, és a megélhetéseik miatt művészeti területen kívül kell munkát vállalniuk. Nagyon sok a költségük, alkotásaikból nemhogy nem tudnak megélni, de leginkább csak ráfordításaik vannak. Ha a festészet alapanyagait nézzük, egy ötvenszer hetven centiméteres vászon, az ecsetek, a festékek, plusz a keretek minimum tíz-tizenötezer forintos költséget jelentenek a művésznek. Ha valaki még meg is szeretné mutatni a munkáit, és minőségibb alapanyagokat választ, akkor még több.

Ugyanezt meg tudja erősíteni Balogh László, aki képzőművészek, festők, szobrászok, fafaragók, poéták, zenészek alkotta Alisca Amatőr Art alapító elnöke. Bútorasztalosként nem állt tőle távol az alkotás, de csak később kezdett el festeni, a kezdetekkor leginkább az impresszionizmus nyűgözte le.

– Amatőr művészként nem lehet megélni. A pénztelenség és a támogatások hiánya okozza a legnagyobb nehézséget, ahogy az is, hogy nincs egy olyan helyünk, ahol össze tudnánk gyűlni. A rendezvényeink során rendre bérelnünk kell helyiségeket. A csapatunk szekszárdi, de gyakran szervezünk kisebb falvakban esteket, ahová el is kell jutni. Hamarosan azonban a Babits Mihály Kulturális Központban lesz kiállításunk – mondta lapunknak Balogh László. Hozzátette, úgy érzi, a nehézségek ellenére művészeti társaságuk olyan tehetségeket is fel tud karolni, akiket egyébként nem fedeznének fel.

Az alkotás öröméért megéri

Az anyagi nehézségek ellenére az amatőr művészeti csoportok, közösségek tagjai a tavalyi évben is nagyon sokat alkottak, legyen szó akár egy költeményről, festményről, zenemű írásáról, fafaragásról, üvegfestésről vagy gravírozásról. Vannak olyan művészek, akik hetente, naponta megfestenek egy festményt, vagy akár tűzzománctechnikával naponta több ékszert is készítenek.

Az alkotási vágy egyénenként változik, a többség nem számolgatja, hogy a műveinek száma másokéhoz képest sok vagy kevés.

A lényeg az alkotás élménye, amely kikapcsolódást kínál. Ilyenkor megáll az idő, nincsenek mindennapi gondok, nincs taposómalom. A művészeti közösségben pedig lehetőségük van tapasztalatcserére, és a tagok segítik is egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában