Egészségnap

2019.01.30. 07:00

Helyt tudnak állni a faddi iskolások a bajban

Két évvel ezelőtt elsőként vehette át az Év megyei önkéntese díjat, és Janó Attiláné azóta is fáradhatatlanul dolgozik másokért. Önzetlen munkája egyik állomásaként múlt héten is számíthattak rá; a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola alsó tagozatosainak tartott elsősegély-foglalkozást.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Egészségnapot tartottak nemrég a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola alsó tagozatosainak. Janó Attiláné önkéntesként volt jelen, elsősegélynyújtásra oktatta a gyerekeket. Izgatottan készült, mert a programot úgy kellett előállítania, hogy a rendelkezésre álló – meglehetősen rövid – idő alatt négy osztály diákjait tanítsa meg minél hatékonyabban arra, hogyan kell egymásra vigyázniuk, baj esetén hova fordulhatnak segítségért.

– Az egyik alsó tagozatos osztályfőnök, Oláh Magdolna tudta rólam, hogy egészségtanárként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. Jó ismerősök vagyunk, ő is sokat tevékenykedik önkéntesként, ezért örömmel mondtam igent a felkérésére. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket minél korábban megismertessük azokkal a lehetőségekkel, módszerekkel, amelyek a későbbiek során nagy segítségükre lehetnek. Ebből pedig nem lehet kihagyni a szülőket sem. Az egészségnapra őket is meghívták, hiszen a játékos oktatás segítőiként, megfigyelőiként ők is tájékozódhattak arról, hogy a gyerekeiket milyen területen kell jobban segíteni.

Az események több helyszínen zajlottak, forgószínpad-szerűen, érdekes és változatos feladatokkal. A szülőknek például volt egy gyümölcssaláta-készítő termük, a gyerekeknek pedig egy másik, ahol az egészséges ételekkel kapcsolatban táplálékpiramist kellett összeállítaniuk, vagy tapintással felismerni a gyümölcsöket. Volt sporthelyszín is, ahol az egészséges életmódhoz tartozó testedzés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Janó Attiláné feladata pedig az volt, hogy felkészítse a gyerekeket arra, mit kell tenniük baj esetén. Négy osztálynak tartott egy-egy húsz perces előadást. Az előadásának egyik elemeként a gyerekekkel elemezték az elsősegélynyújtó doboz tartalmát, valamint különféle szituációkon keresztül megismerhették azt is, hogyan kell segíteniük egymásnak, ha bajba kerültek. Azt is elsajátították, miként lehet segítséget kérni felnőttektől.

– Eljátszottuk, hogy mi történik, ha leesik a mászókáról a társuk, vagy ha mondjuk édesanyjukkal sétálnak az utcán, és észreveszik, hogy valaki rosszul lesz. Így azt is megértették, miért kell vészhelyzetben a bátorságukat összeszedni, és a felnőtteknek szólni. Felhívtam a figyelmüket arra, hogy ha az utcán bicikliznek, akkor fontos a láthatósági mellény viselése – számolt be Janó Attiláné.

Élmény volt

Ugyan rövid volt az idő, de még belefért egy kisebb előadás arról, hogy milyen számon tudják hívni a mentőket, vagy éppen mik találhatóak egy mentőautóban, de arra is volt időnk, hogy eljátsszuk, hogy az autósok hogyan engedik el a szirénázó mentőautót. Úgy érzem, nagy élmény volt a gyerekeknek – mondta Janó Attiláné.

Elhivatottságát díjjal is elismerték

Elsőként, vagyis az alapítás évében kapta meg az Év Megyei Önkéntese elismerést Janó Attiláné 2017-ben. A Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy segítsen ráirányítani a figyelmet azokra, akik önzetlenül adnak másoknak, és idejüket nem sajnálva, a hivatásukon túl is építik a társadalmat, segítik embertársaikat. Janó Attiláné nevéhez fűződik a Szekszárdi Adventi Ablakok kezdeményezés létrejötte is. A Szekszárdi Katolikus Baba-Mama Klub lelki vezetője. Főállásban pedig hitoktató a Pécsi Egyházmegye alkalmazásában. Ezeken felül is számos esetben csatlakozott adománygyűjtéshez, adományosztás szervezéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában