elismerés

2019.02.28. 17:00

Ki lehet törni a mókuskerékből

25 éves Tolna megyei lány, Soós Alexandra lett „Az év digitális nomádja” díj győztese.

Buschmann Adrienn

Fotó: workbuzz

Kik azok a digitális nomádok? Olyan szabadúszók, akik nem irodában dolgoznak, hanem mindenhol és bárhol. A különböző szakirodalmak és internetes források úgy jellemzik őket, mint akik „magukkal viszik a munkájukat” – vagy épp otthonról dolgoznak -; nem feltétlenül csak egy bizonyos munkakört látnak el. Nem egyformán telik minden napjuk egy irodában, nem mindig ugyanazt és ugyanúgy csinálják. Akár eltérő szakterületeken, különböző projekteken dolgozhatnak egyszerre.

Egyre népszerűbb ez az életforma a mai, számítógéphez, internethez, okostelefonokhoz kapcsolódó világban. Azok számára ideális, akik nem tudnak vagy nem akarnak egész nap egy helyben maradni, kötött munkarendben dolgozni, rutinszerűen ugyanazokat a feladatokat végrehajtani újra és újra.

Ebből a mókuskerékből akart Soós Alexandra is szabadulni. A Bonyhádon élő, de magát bogyiszlói lányként definiáló fiatal is egy irodában kezdte a karrierjét, de egy önismereti, inspirációs tanfolyam után rájött, hogy valami másra vágyik az életben, így elkezdett gondolkodni, hogy mi az, amiben ki tudna teljesedni. Úgy érezte: ez az utazás. Akkor érzi magát igazán boldognak és szabadnak, ha utazhat, vagy utazást szervezhet – így ezzel is szeretne foglalkozni.

Ehhez kapcsolódóan megálmodta „Hurrá, utazunk!” kihívást, melyben a tagok november óta hetente tesznek félre egy adott összeget a következő utazásukra. Reményei szerint ebben a kis közösségben, apránként könnyebben megy a spórolás és augusztusra mindenki megvalósíthatja az induláskor kitűzött utazási célját. A kihívás mindenki számára akkor ér véget, ha elérte a számára szükséges összeget.

Egyénre szabott segítség

Szandra célja, hogy ne csak a motivációban tudjon segíteni másoknak, hanem a szervezésben is. – Általánosságban elmondható a magyarokról, hogy nehezen mozdulnak ki otthonról, nem mernek nagyobb kirándulásokba belevágni. Sokan elakadnak ott, hogy „én ezt nem engedhetem meg magamnak”, anélkül, hogy megterveznék és kiszámolnák, mennyibe is kerülne a vágyott nyaralás – meséli. Ezen szeretne változtatni azzal, hogy megmutatja, hogyan szervezhetik meg az emberek saját maguknak az utazásaikat; továbbá segítene a szervezésben azoknak, akik egyedül nem boldogulnak. – Az utazási irodák a legtöbb esetben drágák és személytelenek; nem törődnek az ember egyéni igényeivel; csoportos utazás esetén arra törekszenek, hogy feltöltsék a helyeket. Én viszont minden esetben a nyaralni vágyók személyére szabnám az utazást – fejtegeti Szandra. – Autentikus utazás-élményre törekednék; szeretném, ha a leendő ügyfeleim nem, illetve nem csak a turistáknak szánt látványosságokat ismerhetnék meg, hanem közelebb kerülnének a célország kultúrájához, gasztronómiájához. Ehhez folyamatosan építem a kapcsolataimat külföldön – tervezgeti leendő vállalkozását Az Év digitális nomádja díj győztese.

Ezen kívül TravelX néven írja utazó blogját, ahol élményeit, tippjeit, tanácsait, interjúit osztja meg a közösséggel; honlapján a „Te utazásod” programmal pedig egyelőre ismerősi-baráti körben próbál segíteni a nyaralások lebonyolításában és az ott szerzett élményeket osztja meg. Eddigi legnehezebb feladatai között azt említi, amikor 4 kutyával kellett egy gazdinak állatbarát szálláshelyet találnia, illetve egy 7 fős családnak (gyermekbarát programokkal) portugáliai kikapcsolódást szerveznie.

Fontos lépés

A workbuzz a szabadúszó életforma népszerűsítése céljából hirdetett pályázatot tavaly év végén 5 kategóriában, melyek közül a „Digitális nomádok” között szerzett első díjat ötleteivel Soós Alexandra.

A díjátadóra 2019. február 8-án került sor a budapesti Mika Tivadar Mulatóban; minden kategóriában egy első díjat és egy különdíjat ítéltek oda.

A nyeremények között több portálon és publikációban való megjelenésen kívül részvételt nyert egy Online Inspirációs Vállalkozói képzésre, 5 alkalmas business coachingra, illetve 50 alkalmas belépésre jogosult a Muse Coworking irodába, melyet Szandra így ír le: – Ez lényegében egy olyan közösségi tér, ahol a szabadúszók, digitális nomádok dolgoznak együtt, de mégis külön. Egy inspiráló környezet otthonos berendezéssel, ahol más, hozzánk hasonló, kreatív szabadúszóval vagyunk körülvéve. Megismerkedhetünk, segítséget kérhetünk egymástól, miközben a saját munkánkat végezzük. Hasznosnak találom, hogy létezik egy ilyen hely, mert egyébként gyakran hangos, tömött kávéházból, forgalmas plázából kell(ene) dolgoznunk. „Nekem nagyon bejött.”

A díj. Fotó: work.buzz

Leszállni a döglött lóról

Szandra sikere – az egyedülálló ötlet és annak megvalósítása mellett – annak is köszönhető, hogy nagyon részletesen, alaposan dolgozta ki pályázatát.

Kíváncsiak voltunk, mivel tudná lelkesíteni a hasonló cipőben járó embereket, hogy ők bele merjenek vágni saját álmaik megvalósításába; úgy, ahogyan ő.

- Az a fontos, hogy megtaláld azt, mi érdekel. Mit szeretsz annyira, hogy akár ingyen is csinálnád; mi az a munka, ami közben boldog vagy és ki tudsz teljesedni, mert ez csak úgy működik, ha szívből csinálja az ember. Természetesen nehéz rászánni magunkat, hogy a biztos, stabil, de nem nem szeretett munkahelyünket feladjuk valami kalandos és izgalmas, de bizonytalan miatt. Nem szabad elkapkodni; előre el kell tervezni, mennyi idő alatt tudunk olyan anyagi feltéteket biztosítani magunknak, hogy legyenek tartalékaink, amíg a tervezett vállalkozásunk beindul. Sokaknak csak egy lökés, egy kis biztatás kell: érdemes inspirációs tréningeken, ilyen célra alakult Facebook-csoportokban támogatást keresni, tükörbe nézni és azt mondani magadnak (ahogy egy hasonló témával foglalkozó könyv címe kiválóan kifejezi): - „Szállj le a döglött lóról!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában