influenza

2019.02.03. 11:30

Sok a beteg a megyében, de nem minden településen

Ugrásszerűen megemelkedett a megyében az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. De nemcsak influenza van, hanem hörghurut és hányással, hasmenéssel járó betegség is.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

TMég egy hónapig is eltarthat az influenzaszezon dr. Horváth Gábor nem túl optimista előrejelzése szerint. A szekszárdi házi gyermekorvos elmondta, nagyon sok a beteg, a párás, hideg idő pedig kedvez a kórokozók terjedésének. – Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A ködös, szmogos levegő apró részecskéin megtapadnak a vírusok – fogalmazott.

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy nulla fok alatti hőmérsékleten, párás időben nem tanácsos a szabadban időzni. Ilyen körülmények között az orrnyálkahártyánk kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, így ha érintkezésbe kerülünk egy beteg emberrel, a vírusok a mi nyálkahártyánkon is könnyebben szaporodásnak indulnak. – Most úgy néz ki, hogy az influenza rosszabb indulatú A törzse a felelős a legtöbb megbetegedésért. Már amikor belépnek a kis betegek az ajtón, látom rajtuk, hogy mi a baj – mondja a tapasztalt orvos.

Aki elkapja a vírust, annak magas, 39-40 Celsius-fokos láza van, amely a csillapítás ellenére tartja magát. A betegség nagy elesettségérzéssel és inkább száraz, mint hurutos köhögéssel jár. Mivel nem baktérium okozza a fertőzést, csak tüneti kezelés lehetséges.

A vírusok terjedésében az időjárás is fontos szerepet játszik. Az előrejelzések szerint a következő hetekben elkezd felmelegedni az idő, ez pedig a kórokozóknak is kedvezni fog. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy aki esetleg elkapta a betegséget, és három nap után sem érzi jobban magát, az az otthoni kúra helyett inkább forduljon szakemberhez. Az influenzának ugyanis nagyon komoly szövődményei is lehetnek: vírusos tüdő-, szívizom- és agyhártyagyulladást is okozhat.

Megkerestünk néhány nevelési és oktatási intézményt is, hogy megtudjuk, hol van több és hol kevesebb beteg. A bonyhádi BÁI-ban nincs sok hiányzó, legalábbis eddig, tudtuk meg Adorján Gyöngyi igazgatótól. Osztályonként egy-két gyerek hiányzik, ez pedig nem mondható kimagaslónak, a kollégák közül pedig ketten influenzásak.

Lacza Zoltánné, a gyulaji iskola igazgatója hasonló tapasztalatokról számolt be. Az iskolában nincs hiányzó. A vezető úgy tudja, korábban néhány óvodásnál előfordult hányás, hasmenés, illetve felső légúti megbetegedés. A bátaszéki iskolában sem más a helyzet, Mészáros István igazgató elmondta, náluk egyelőre nincs komolyabb baj, a hiányzások száma átlagos.

A szekszárdi 1. számú óvodában szintén jól veszik az akadályt a gyerekek, a munkatársak közül azonban többen is betegek. Az egészséges kollégák helyettesítik a betegeket. Sebestyén Györgyi intézményvezető tájékoztatása szerint ebben a helyzetben a csoportösszevonás nem lehet megoldás, lévén a gyerekek létszáma nem lett kisebb, erre legfeljebb délután fél négy-négy körül van lehetőség.

A szekszárdi Dienes iskolában viszont felnőttek és gyerekek is betegek. Simon Andrea igazgató tájékoztatása szerint a múlt héten volt rosszabb a helyzet, akkor összesen tizenegy pedagógus hiányzott. Most csak ketten, illetve van, akinek a csemetéje betegedett meg. Van olyan osztály, ahol csak egy-két tanuló beteg, de olyan is, ahol kilenc. Összességében nincs nagy probléma, és az intézményvezető abban bízik, hogy napról napra jobb lesz a helyzet.

A Tolna Megyei Kormányhivatal legutóbbi tájékoztatója szerint ugrásszerűen megemelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ám súlyos megbetegedés gyanúját, közösségi halmozódást nem jelentettek a harmadik hétre vonatkozóan. Szövődményes esetek miatt kórházi felvételről, halálozásról sem kaptak értesítést. Tolna megyét tekintve a megbetegedési arány jóval meghaladta a járványküszöböt.

Nagyon fontos, hogy aki megbetegedett, az ne menjen közösségbe, zsúfolt helyekre, ha azonban ez elkerülhetetlen, vásároljon egyszer használatos maszkot, és azzal közlekedjen.

A tömegközlekedést használva az alapos kézmosásnak kell lennie az elsőnek haza­érkezéskor. Ilyenkor amúgy is különösen gyakran kell kezet mosni, és illik elkerülni a szokásos üdvözlési formákat, a kézfogást, puszit. A papír zsebkendőt csak egyszer használjuk, és utána azonnal dobjuk ki. Lényeges betartani a higiénés utasításokat, mert ezzel jelentősen csökkenthető a megbetegedések száma.

Fontos tudni, hogy az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet most már nem adnak be az orvosok, hiszen ha lappang a betegség, a vakcina nemhogy nem segít, sokkal inkább ront a helyzeten.

Markáns különbségek vannak a nátha és az influenza között

A legfontosabb a betegség kialakulásának időtartama. A nátha lassan, fokozatosan hatalmasodik el az emberen: először csak „bujkál bennünk valami”, pár nap múlva pedig már lépni sem tudunk a zsebkendőnk nélkül. A betegség első jele jellemzően a torok­fájás, majd ezt követi az orr­folyás, a köhögés, láz viszont ritkán fordul elő. A náthán egy egészséges felnőtt általában három-öt nap alatt túlesik, de gyerekeknél egy-két hétig is elhúzódhat.

Az influenza már makacsabb betegség, és komoly szövődményekkel járhat. A náthával ellentétben az influenza már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül felvonultatja teljes „arzenálját”, mivel a náthához hasonló tünetek mellé láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társulhat. Ráadásul lassabban is gyógyul: bár maga a betegség nagyjából tíz napig tart, a kimerültség még két-három hétig érezhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában