2019.03.30. 10:30
Cékla, répa, spenót: sok a teendő a kiskertben
Fotó: Shutterstock illusztráció
Márciusban, az első tavaszi hónapban bőven akad teendő a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény van ugyanis, amelyeket már most palántázhatunk, illetve elvethetünk, vagy akár már ki is ültethetünk a szabadba.
Palántázás esetén mindig ügyelni kell arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény, az első csíralevelek megjelenése után azonban a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek, javasolta az agrarszektor.hu. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni zárt, meleg helyen, ennek a zöldségnek ugyanis hosszú vegetációs időre van szüksége. Ugyanígy elültethetjük a bazsalikom magjait is, majd a fagyveszély elmúltával a kis növényeket ki is ültethetjük a kertbe.
A cékla és a sárgarépa magjait, valamint a dughagymát, a fokhagymát és a gyöngyhagymát is elvethetjük a jól előkészített talajba. Az olyan fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a kapor vagy a petrezselyem magjait közvetlenül a kertbe vagy cserepekbe kerülhetnek. A kelkáposzta, az újhagyma és a póréhagyma magokat is most érdemes elvetni egy előkészített ágyásba, a borsót pedig közvetlenül szabadföldbe. A spenót vetését is megkezdhetjük, előtte azonban dolgozzunk jó sok szerves anyagot a talajba.
Az egyik legjobb védekezés a különböző kártevők ellen, ha megfelelő növénytársításokat alkalmazunk a kertünkben. Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését például elősegíthetjük azzal, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája ugyanis távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénytől. Ha a szamóca közé fokhagymát ültetünk, akkor később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel. A tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazzunk büdöskét, körömvirágot, mákot vagy levendulát.