technikai fejlődés

2019.03.14. 14:00

Intelligens lakás, amelyben már nem mese a beszélő tükör

Okosotthonok tervezésébe kezdett egy fiatal tolnai mérnök, Schmidt Zoltán. Egyelőre még nem halmozzák el megrendelésekkel, de a nyugati tapasztalatok alapján várható, hogy hamarosan itthon, vidéken is hódítani kezd a lakásautomatika. Saját fejlesztésű terméke is van már: az okostükör.

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött fotó

Nem saját találmánya, de saját fejlesztése Schmidt Zoltánnak az okostükör.

A nappaliban vagy a fürdőszobában borotválkozás vagy sminkelés közben kiírja a gazdájának, amire beprogramozták: dátumot, pontos időt, időjárást, napi teendőket. Üzenő falként is szolgálhat a családtagok számára. Ha beszélő opcióval ellátott, akkor hangparancsra kirajzolja például a belvárosi térképet, jelezve, hogy hol van dugó, merre érdemes indulni munkába menet, vagy bármi más interneten elérhető információ közlésére alkalmas, szóban, írásban a hírektől a divatig.

A fiatal mérnök okosotthonok tervezésébe kezdett Tolnán. Nyugaton már nagy igény van erre, Magyarországon egyelőre szűk a piac: Budapesten és a Balaton környékén – ott is inkább a külföldiek nyaralóiban – kérnek többnyire kiépítést. A fiatalabbak vevők lennének rá, de nekik, más kiadásaik mellett erre már nincs elég pénzük. A tőkeerősebb korosztály tagjai viszont ódzkodnak attól, hogy mindenféle kütyük költözzenek a lakásukba, és szó nélkül vagy társalogva vezéreljék az életüket, a redőnyfelhúzástól, a mosógépindításon és a klímaszabályozáson át a vagyonvédelemig. Pedig kényelmesebbé teszi az életet.

– Aki kipróbálja, nem csalódik – állítja a tervező. – Amikor a saját otthonomat automatizáltam, rácsodálkoztam: hogy tudtam eddig enélkül élni? A jóhoz könnyű hozzászokni. És nem is megfizethetetlen. Egy új lakás négyzetméter árában elvész, mindössze két-háromezer forinttal emeli meg. Használt lakásnál se vészes; pár százezres tétel.

Családi építőipari vállalkozásba nőtt bele Schmidt Zoltán. Mechatronikai mérnök végzettséget szerzett, majd víz­ellátás-csatornázás szakmérnökit. Alig múlt 30 éves, s már a beruházások teljes folyamatát átlátja és irányítja, a megrendelői kapcsolatfelvételtől, a szakmai és pénzügyi tervezésen át, a kivitelezésig és átadásig. Öccse, András is kétdiplomás, lassan átveszik a céget édesapjuktól; a generációváltás időszakát élik. A pillanatnyilag futó munkáik mellett többet is tudnának vállalni, de nem akarnak az országszerte tapasztalható építőipari szakemberhiány miatt.

A kisvállalkozáson belül saját üzletág fejlesztésébe kezdett a mechatronikai mérnök. Hogy a tudását elmélyítse, másfél évig különböző szakcégek tréningjeire, tanfolyamaira járt. Először a saját lakását automatizálta. Piaci zizegés egyelőre nincs, de bízik benne, hogy lesz.

– Sok kényelmi szolgáltatást kínál az otthonautomatika – mondja. – A házak, lakások rendelkezek fűtésrendszerrel, világításrendszerrel, multimédia- és locsoló rendszerrel. Az okosotthonrendszer ezeket integrálja egyetlen applikációba. Távolról, a munkahelyemről is meg tudom nézni az okostelefonom segítségével például azt, hogy bezártam-e az ajtót, kikapcsoltam-e a vasalót. Nem kell hazaszaladni, hogy megbizonyosodjak róla. A megrendelőt az ár mellett az érdekli elsősorban, hogy beszereléskor szétverik-e a lakást. Nem. A szükséges érzékelők és vezérlők nagy részét dugaljak és villanykapcsolók mögé építjük be.

Merész vállalkozás, vidéken nem is tud kifejezetten ilyen profilú cégről Schmidt Zoltán. Egy éve telepítette az első intelligensotthon-rendszert. Rengeteg dologra figyelhet az automatika. Jelenetszimulációs alkalmazás segítségével gondoskodhat például a minőségi ébredésről. Azaz: nem a vekker veri fel az embert, hanem lágy zene szűrődik, miközben egy arasznyira felemelkedik a redőny, és beindul a kellemes illatot árasztó kávéfőző gép.

Nem kell megijedni tőle, ez még nem űrtechnológia

Az okosotthon egy számítógépes rendszer, amely képes a ház különféle elektromos egységeit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Télen a termosztát beállítható az okostelefonról is, nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a helyiségek felmelegedését, nincs szükség a klíma egész napos használatára. Éjszaka a redőnyök vagy a tetőtéri ablak szellőztetési pozíciója lehetővé teszi a hűvös levegő beáramlását. A külső érzékelőknek köszönhetően a ház automatikusan működik.

Az okosotthonok nem egyfajta jövőbeli, űrtechnológián alapuló sci-fi díszletek. Mindössze annyi történik, hogy a már meglévő eszközeink fejlettebbre cserélésével és néhány újdonság beszerzésével, sokkal korszerűbbé és egyszerűbbé tehetjük az életünket, internet- és wifikapcsolat használatával. Ugyanakkor környezetkímélő, környezettudatos módon élhetünk. (Forrás: Internet)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában