Nem csak szép a virág

2019.05.01. 18:10

Szobanövények, melyek védik az egészséget

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Amikor cserepes virágot vásárolunk, általában az az elsődleges szempontunk, hogy jól mutasson a lakásban, pedig érdemes arra is figyelni, hogy van-e egészségvédő vagy károsító hatása. Vannak növények, melyeknek a levele mérgező, vagyis még a kutyusunknak sem célszerű azt megrágnia. Ilyen például a könnyező pálma, a fikusz, a ciklámen vagy a mikulásvirág.

Ugyanakkor több olyan szobanövény is van, amelyik sokkal egészségesebbé teszi a lakás vagy a ház levegőjét. Sőt, nemcsak a kórokozókat távolítják el, de a levegő páratartalmát is növelik.

A zöldike nagyon hatékony az olyan mérges gázok ellen, mint a formaldehid és a xylén, ezek a vegyszerek ott vannak a legtöbb tisztító- és kozmetikai szerben. A zöldikét érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartani, mivel ezek azok a helyek a háztartásban, ahol a legtöbb szén-monoxid képződik.

A szobafikuszról tanulmányok mutatták ki, hogy eltávolítja a levegőben lévő toxinokat, valamint a levegőben lévő paraziták ellen is hatásos, és a különféle tisztítószerektől származó formaldehiddel szemben is beválik. Ajánlatos időnként a leveleit egy nedves kendővel áttörölgetni, mert így megakadályozhatjuk, hogy a pórusai eltömődjenek. Az aranypálma egy, a NASA által elkészített 1989-es tanulmány szerint az egyik legerősebb légtisztító szobanövény. Hatékonyan távolítja el a levegőből a formaldehidet.

Az egyik legjobb légtisztító növény a vitorlavirág. Ez az élőlény hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni, továbbá bizonyított az asztmát és allergiát is okozó penésszel szembeni hatékonysága is.

Az anyósnyelv nem igényel különösebb gondoskodást, és megszabadítja a szoba levegőjét a káros anyagoktól. Ezért nem árt, ha teszünk egy anyósnyelvet a fürdőszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában