tudatalatti okok

2019.06.14. 07:00

Az irányít bennünket, amiről nem is tudunk

Tartanak az emberek a hipnózistól Tolna megyében, mondta lapunknak Hetesi János. A hipnotizőr szerint ennek ellenére ez a leghatékonyabb módszer, amivel a tudatalattiból feltárhatók azok a lelki sérülések, okok, amelyek gátolják a kiegyensúlyozott, boldog, harmonikus emberi életet.

Brunner Mónika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Még csak pénzt sem kért a hipnózis klubfoglalkozásért Hetesi János hipnoterapeuta, hobbiból segítette az érdeklődőket, ám mikor egy idő után már csak egy-ketten jelentkeztek nála, elmaradtak – a Mentálhigiénés Műhely által is támogatott – összejövetelek.

Mint mondta, úgy tapasztalta, hogy az emberekben ellenérzés van a hipnózissal kapcsolatban. Pedig a témák között volt az önhipnózis elsajátítása, a lelki eredetű allergiák tüneteinek, vagy éppen a krónikus testi fájdalmaknak a megszüntetése. Ugyanígy az alkoholról, dohányzásról való leszokás elősegítése, a fóbiák, félelmek megszüntetése, és az érzelmi változtatások megvalósítása, mint például a lobbanékonyság, a vizsgadrukk vagy a tömeg előtti beszéd.

Hogy mi az oka annak, hogy az emberek idegenkednek a hipnózistól, arra több válasz is létezik. A legtöbben attól félnek, hogy egy félig alvó állapotban, úgymond transzban bármire rá lehet őket venni, és ki tudja, hogy ugyanolyanok lesznek-e a hipnózis után, mint előtte.

Hetesi János elmondta, hogy amit éberen nem tesz meg az ember, azt hipnózisban sem, tehát nem lehet vele olyat csinálni, amit nem akar. Ráadásul gyorsan ki tud billenni a transzállapotból, és akkor már sehogyan sem lehet rá hatni. Ahogy fogalmazott, vannak emberek, akikkel könnyű, és vannak, akikkel nehezebb együtt dolgozni.

Hetesi János – Fotó: Makovics Kornél

Elmondta, hogy sokan nem akarják elhinni, hogy akár két-három hipnózisalkalom után megoldódnak a problémák az életében, pedig ezt számtalan példa igazolja. Egészen banális dolgokra derülhet ugyanis fény egy-egy probléma kapcsán. Hetesi János elmesélte, hogy egy hölgy kérte a segítségét, mert öt forintos méretű piros foltok jelentek meg a bőrén. A hipnózis során kiderült, hogy azért, mert mindig azt mondta a férjének, hogy „kiütést kapok a hülyeségedtől”. Amikor mindez tudatosodott benne, meg is oldódott a bőrproblémája. Vagyis kiderült, hogy ebben az esetben egy önbeteljesítő jóslat ragadt meg a tudatalattiban és vált valósággá.

Egy másik probléma, ami sok embert érint, az az elhízás. Hetesi János hangsúlyozta, mivel minden a tudatalattinkban van, a szokásaink is ott gyökereznek. Ha valaki le szeretne fogyni, és ezt az óhaját a szakember segítségével viszi be a tudatalattijába, akkor szinte észrevétlenül sikerrel járhat. Hogy miért is hízik meg valaki, arra jó példa annak a hölgynek az esete, aki külföldről, Angliából tért haza, és itthon hirtelen elhízott. Mint kiderült, akkora trauma érte kint, hogy megrendült az önbizalma, és egy állandósult rosszérzéssel élte az életét, de nem tudta a miértjét. Mint kiderült, Angliában jól fizető állást ígértek neki, amit nem kapott meg. A hölgy azt hitte, már túllépett a történteken, ám kiderült, hogy ez nem így van. Amikor erre ráébredt, elindult a fogyás útján.

A komplementer hipnózis

Dr. Marton Viktor és Marton Ildikó, azaz a Marton házaspár hozta be elsőként Magyarországra a komplementerhipnózis-oktatást, egyesületük neve Komplementer Hipnózis Egyesület. A hipnózist leginkább terápiás módszerként alkalmazzák. Náluk tanult Hetesi János hipnotizőr is, aki egyébként eredetileg műszaki végzettséggel bír. Hét éve végezte el a tanfolyamukat. Ahogy fogalmazott, a hipnózis meg tudja változtatni az ember egész életét. A mély transzszintre juttatás során kapott szuggesztiók a lehető legjobb irányba képesek elindítani a problémákkal küszködőket.

A hangsúly a képzett szakembereken van, az általuk végzett hipnózis ugyanis nem jelent veszélyt, a módszer pedig a hipnotizáltban pozitív változásokat idéz elő. Egy-egy kezelés hossza több tényezőtől függ, de átlagosan egy-három órán keresztül tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában