egy fecske nem csinál nyarat

2019.07.01. 18:10

Többszáz mesterséges fészekkel várja a fecskéket Ferenc

Tamásiban, a Mikszáth utcába fordulva könnyen gondolhatjuk, hogy megtaláltuk a Magyarországról hiányzó fecskepopuláció jelentős részét, hiszen egyetlen ház falát összesen mintegy 300 mesterségesen készített fészek díszíti. A madárbarát udvar összesen 200 pár fecskét szállásol el jelenleg, de a természetféltő Mátics Ferenc ennyivel nem elégszik meg, a szárnyashotel további bővítését tervezi: 400 fészekig meg sem állna.

Markovics Norbert

Fotó: Markovics Norbert

Nem csupán hobbija, de szívügye is a madarak segítése. Nemes küldetését tíz évvel ezelőtt kezdte. A technikát, melyet utólag kicsit módosított, egy németországi út során tanulta meg, majd itthon tökéletesítette. Fűrészporból és gipszből fele-fele arányban képzett masszából formázta meg a fészkeket, majd azokat a háza falára, az eresz alá rögzítette. Az első tavaszon 40-50 fészek került ki, melyekbe nagyjából 15 pár fecske költözött, de úgy látszik, a hely vendégszeretetének híre gyorsan elterjedt a fecsketársadalomban, hiszen évről-évre egyre többen jelentek meg portáján, számuk évente duplázódott – emlékezett vissza Ferenc. Ő pedig tartotta velük a lépést, így jutott el a jelenlegi állapotig, amikor már 200 pár fecskét szállásol el.

A madárszálló bővítése folyamatos Fotó: Markovics Norbert

Mint mondta, a felragasztott fészkekkel további teendője nincsen, hiszen a fecskék a karbantartást önkéntesen végzik: fészekfoglalási időszakban alaposan kitakarítanak, és a bent elpusztult fiókát is kidobják onnan. Annyival azért megkönnyíti a tatarozási munkálatokat, hogy vágott és szárított fűcsomókat szór el az udvarban.

Ekkora fecskehad nyilván némi kellemetlenséggel is jár, hiszen rettentő mennyiségű madárpiszkot hagy maga után, de Ferenc azt mondta, ez neki nem okoz komoly gondot, az ürülék feltakarításának nagy részét egy kiadós eső megoldja. A zsivaj pedig egyáltalán nem bosszantja őt és feleségét, sőt, téli estéken kifejezetten nyomasztó számukra a csend. Elmondása szerint a szomszédok sem panaszkodtak soha az erőteljes madárcsicsergés miatt, békében élnek egymás mellett. Pozitívum viszont, hogy egy fecske egy nyár alatt nagyjából egy kilónyi rovart fogyaszt el, nem csoda hát, hogy kora esti beszélgetésünk során egyetlen légy kerülgetett minket az udvaron, a megyében tomboló szúnyoginváziónak nyoma sem volt a kertben.

De nem csak fecskéket lát szívesen a háza körül, jelenleg is fészkel ott számos más madárfaj: rozsdafarkú, fekete rigó, énekes rigó, széncinege és seregély.

1 millió fecske hiányzik Magyarországról

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint riasztó mértékben megfogyatkozott, felére csökkent az ezredfordulót követő másfél évtizedben a fecskék száma hazánkban. A fecskefélék családjába két alcsalád tartozik, összesen 20 nemmel, de hazánkban csak a füstifecske, a molnárfecske és a partifecske őshonos. Az élőhelyek leromlása (például a fészekkészítéshez szükséges sár hiánya), a klímaváltozás és a társadalmi tolerancia csökkenése viszont mindhárom faj túlélési esélyeit drasztikusan rontja. Mátics Ferenc erőfeszítései példát mutatnak abban, miként lehet tenni megmentésükért. Aki esetleg szeretne csatlakozni az ügyhöz, még megteheti: nyár közepéig nem késő kirakni a műfészkeket, de az sem baj, ha csak ősszel kerülnek a helyükre. Papírból, akár tojástartóból is el lehet készíteni, sőt, akár internetről is megrendelhetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában