a megye 7 csodája

2019.08.16. 11:30

Nem csoda, hogy a gyönyörű Szálkai-tó is jelölést kapott

A falu határában, gyönyörű völgyben fekszik a több mint két kilométer hosszú, két részből álló szálkai víztározó. Az első tó a horgászás szerelmeseinek tartogathat kellemes időtöltést, a második partján pedig strand és kemping található.

Budavári Kata

20190719_Szálka_lazulás a tónál_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A szálkai-tó vízminősége kiváló, az ide látogatók gyönyörű, nyugodt környezetben élvezhetik a strandolás örömeit. Ezt kulturált körülmények között lehet megtenni s ha kedvünk szottyan, felpattanhatunk egy vízibiciklire, vagy beugorhatunk egy csónakba, és azzal járhatjuk körbe a tavat. Mindeközben a horgászok jogain sem esik csorba, nekik is marad hely bőven a vízen, vízparton.

Fotó: Makovics Kornél

A vadromantika is adott, hiszen a táj gyönyörű. A szálkai víztározó egyébként nem kicsi, hatvanhét hektáros. Míg nyáron a vízi sportot kedvelők látogatják előszeretettel, addig télen a korcsolyázók. És ha valaki nem egy sportos alkat, annak is érdemes eljönnie ide, hiszen a dimbes-dombos táj, a sűrű erdő a tóval együtt pazar látványt nyújt. Ráadásul a strandnak büféje is van.

Érdemes egy sétát tenni a víztározó körül, a bátrabbak az erdőbe is bemerészkedhetnek. Gyakran rendeznek itt a madarászok is táborokat, hiszen a terület élővilága is egyedülálló, ha szerencsénk van, még réti sast is láthatunk. Gyakoriak itt a horgászversenyek, és a terület tökéletesen alkalmas terepe összejöveteleknek, rendezvényeknek.

Fotó: Makovics Kornél

Szálka eredendően kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen közigazgatási területének jelentős része erdő. Mint azt Pálfi János polgármester elmondta, elsődleges céljuk a természeti értékek megőrzése, a környezet jelen állapotának megtartása.

A víztározó kialakítása 1977-ben kezdődött a Szekszárd-Paksi Vízitársulat kivitelezésében. Az erdőkkel övezett festői szépségű tó huszonöt négyzetkilométeres vízgyűjtő területén nincs környezetszennyező üzem, ezért ideális élőhely a különböző fajtájú halaknak, a horgászat szerelmesei itt megtalálják számításukat. Fogtak itt már tíz–tizenöt kilós pontyokat, tizenkettő–tizenkilenc kilós amurokat, huszonkét–hatvannyolc kilós szürkeharcsákat, de süllőből és csukából is akadt egy-egy kapitálisabb példány a horgokra. Horgászni az év háromszázhatvanöt napján és huszonnégy órán keresztül lehet, az országos és a helyi horgászrend betartásával.

Fotó: Makovics Kornél

Kiváló vízminőség

Maga a természeti környezet jelenti az értéket, ezért sem engedi az önkormányzat a tó partjának beépítését. Pálfi János elmondta, hogy évente úgy negyvenezer turista fordul meg Szálkán, nem kevesen közülük olyanok, akik a természetes fürdőhelyeket kedvelik. Természetesen ebbe beletartoznak azok is, akik horgászni, illetve vadászni jönnek.

A faluban egyszerre száznegyven embert tudnak elszállásolni, ahogy a faluvezető fogalmaz, kiváló szálláshelyeik vannak, emellett egy rendkívül jó éttermük is. A tó vize pedig lényegében ivóvíz-minőségű.

A legtöbb jelölést szerzett szép természeti terület közül olvasóink szavazata dönti el, hogy melyik hét lesz a megye csodája. A voksokat augusztus 8-tól augusztus 30-ig várjuk. Szavazni ITT lehet, illetve a Tolnai Népújságban megjelenő szavazólapon. De nemcsak szavazhatnak, hanem nyerhetnek is, hiszen a voksolók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában