élővilág

2019.09.27. 15:15

Egyre több bagoly telel városi környezetben

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Tolna megye több városában is hallható éjszaka a baglyok jellegzetes huhogása, legutóbb egy bonyhádi olvasónk telefonált szerkesztőségünknek ilyen ügyben. Mint Göcző Gabriella, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán írja, az erdei fülesbaglyok szeretik a természetnél melegebb településeket, de rejtőszínük miatt nehéz észrevenni őket – ám a kis szürke bagolyköpetek elárulhatják jelenlétüket.

A „Bagolygyűlés a városban” című cikk ismerteti, hogy viszonylagos nyugalmuk okán vonzzák őket a városi parkok, az iskolaudvarok, a temetők, a fák közül pedig az örökzöldek (fenyők, tuják), jobb híján viszont lombhullatókkal is beérik. Februárban már oszolni kezdenek, hiszen közeledik a költés ideje.

A Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány képviseletében dr. Görföl Tamás nyilatkozott, aki még nem tapasztalta, hogy baglyok annyira zavaróak lennének, hogy a lakók ne tudjanak tőlük pihenni. Bár egyedi esetekben az érzékenyebb embereket elképzelhető, hogy zavarják ezen madarak, de Görföl álláspontja szerint meg kell próbálni együtt élni a természettel, és nem szabad annyira elszakadni tőle, hogy valakit a baglyok – jellemzően viszonylag halk – hangja zavarjon.

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldala tájékoztat, hogy az erdei fülesbaglyok mellett réti fülesbaglyokra, esetleg macskabagolyra is lehet számítani. Egy tavalyi felmérés feltárta, hogy legutóbb legalább 459 magyarországi településen teleltek baglyok, összesen több mint tízezren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában