kertészkedés

2019.10.13. 13:15

Így teleltessük a citromfát, tegyük hűvös helyre

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A levendula, a leander, a banánfa mellett egyre több udvarban, balkonon lehet látni, hogy a háziak citromfát is nevelgetnek. Így ősz tájékán kis szerencsével be is érik a szép sárga citrom.

Olvasóink közül többen is kérdezték, hogyan kell gondozni, mennyire kényes ez a mediterrán növény?

Habár a citromfa gondozása valóban bonyolult és jó néhány alapszabályt be kell tartanunk, ha egészséges növényt szeretnénk, mégis megéri vásárolnunk, hiszen nyáron a szabadban, télen pedig a lakásban is nevelhető, mondta Horváth Elemér kertészmérnök. A meleg hónapokban nincs nehéz dolgunk, hiszen a mediterrán növény ilyenkor szereti az ország klímáját, a hideg beálltakor azonban komoly figyelmet kell arra fordítani, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket a lakásban számára.

Fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10-12 fok. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor lehullajtja az összes levelét. A hideg beállta előtt már csak mérsékelten öntözzük, így a csökkenő hőmérséklet hatására lassan nyugalomba vonul majd.

Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek, így ekkor kicsit vissza lehet metszeni az ágakat. A teleltetés során elég havonta kevés vízzel öntözni a növényt, ha túl sok folyadékot kap, akkor könnyen megtámadhatja a gyökérgolyva. Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növény növekedni kezd, ezért ilyenkor kezdjük el fokozatosan fényhez és meleghez szoktatni. Ezekben a hónapokban már érdemes kéthetente tápoldatozni és öntözni, az első hajtásokat is visszametszhetjük, hogy nyárra sűrű, egészséges lombozatot kapjunk.

A növényt nyáron tegyük ki a szabadba, válasszunk neki egy nagyobb dézsát, és ültessük laza, jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet az ültetéshez, mert azzal könnyen megfertőzhetjük a citromfánkat, inkább kertészetben vásároljunk virágföldet. A déli fekvésű, napos helyeket kedveli, erre figyeljünk oda a növény elhelyezésekor. Ha már kiültettük, akkor öntözzük rendszeresen, és soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában