gyógyítás

2019.11.18. 14:00

Hamarosan robotok végzik a bonyolultabb szemműtéteket

A szembetegségek megelőzésének egyetlen útja a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és a szenvedélyszerek elkerülése. Rossz hír azonban, hogy mindez az általános élettani folyamatokat nem befolyásolja. Ha nincs is komoly probléma, egy idő után legalább a szemüvegviselés szükségessé válik.

Brunner Mónika

20191104_Szekszárd_dr Vastag Oszkár_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A közelmúltban Batthyány-Strattman László-díjjal kitüntetett főorvos, dr. Vastag Oszkár, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Szemészeti osztályának vezetője lapunknak elmondta, érdemes tudni, hogy a látási problémák egy idő után mindenképpen elkezdődnek legtöbbünk életében.

A negyvenedik életév körül, illetve afelett ez mindenképpen bekövetkezik, akkorra már egyre romlik a szem állapota. Az öregedési folyamatok a szemlencse rugalmasságának fokozatos csökkenését hozzák, és bekövetkezik az úgynevezett öregszeműség. Az említett korosztály tagjai egy idő után azt veszik észre, hogy homályosan látnak, olvasásnál például el kell tolni maguktól az apró betűs írásokat, mert azok összefolynak a szemeik előtt.

– Ez egy élettani folyamat, nem lehet megelőzni. Csak annyit lehet tenni, hogy a táplálkozásban, a mozgásban egészen fiatal kortól az arany középúton kell járni. Az egészséges életmód növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a gyógyulási esélyeket. A vitamintabletták jók, kellenek, de nem csodaszerek, a fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni – mondta lapunknak a szemész főorvos.

Jellemző probléma, hogy az emberek szeretik kerülni a szemüveg, olvasószemüveg, kontaktlencse viselését, de egy idő után el kell fogadni, hogy azok szükségesek, hiszen segítenek javítani a látást, valamint azt is, hogy súlyosabb esetekben akár a szemműtétet is vállalni kell.

Dr. Vastag Oszkár elmondta, hogy az orvostudomány fejlődése nyomán sok szemproblémára van ma már jó megoldás. Az egyik legnagyobb előrelépés a szürkehályog kezelésénél figyelhető meg.

A hályogműtétek ugyanis manapság egy új technika alkalmazásával történnek, ahhoz kapcsolódva pedig a szaruhártyáknál szintén jó eredménnyel lehet javítani a túl- és a rövidlátást, valamint a szemtengely-ferdülést.

– A fejlődés a robottechnika irányába halad, amely során a szemműtéteket a közeljövőben robotok végzik majd, a számítástechnikának köszönhetően akár távolról is. Mindez most még elképzelhetetlennek tűnik, de ahogy annak idején eszünkbe nem jutott az internet, a GPS vagy az okostelefon lehetősége, így nagy valószínűséggel a robottechnika is szinte észrevétlenül válik majd az életünk részévé – mondta a főorvos, aki hozzátette, még megvan benne az energia, a szándék, hogy kövesse a szakma fejlődését, és kitűnő egészségnek örvend ahhoz, hogy tovább tudjon dolgozni. A közel ötven év alatt megszerzett orvosi tapasztalatait pedig még hosszú ideig szeretné kamatoztatni a betegek gyógyulása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában