gyermeknevelés

2020.01.09. 11:30

Fokozatosan kell bevonni a házimunkába a gyerekeket

A gyerekeket a szülő nem magának neveli, hanem jó esetben arra készíti fel, hogy felnőttként önállóan meg tudjon élni. Így az utódoknak azt is meg kell tanulniuk, hogy a házimunka szükségszerűen hozzátartozik az élethez.

Budavári Kata

Forrás: Beküldött képek

A rendrakást ma már tudományos módszerességgel, sőt egyesek szerint művészi fokra emelve is lehet művelni. Ezzel együtt egyre többen fedezik fel, hogy elfeledkeztünk a legfiatalabb generációról, és a mai gyerekeknek büntetés, ha otthon bármit is segíteni kell. Holott jó esetben egyszer ők is eljutnak odáig, hogy önállóan vezetik a háztartásukat. És bár sokaknak úgy tűnhet, lehet elvárásoktól mentesen élni, ez nem igaz, hiszen az étel nem fő meg magától, a ruha sem mosódik ki. Annak ellenére is érdemes feladatot adni a csemetéknek, hogy velük lassabban megy a takarítás és nagyobb kosszal jár a főzés.

Természetesen a ház körüli teendőkbe fokozatosan lehet bevezetni a gyerekeket. Életkori sajátosságaiknak megfelelően kezdetben csak nagyon egyszerű dolgokat szabad rájuk bízni, így a játékok elpakolását vagy portörlést, és mivel elvégzésük sikerélménnyel jár, a kicsik örömüket lelhetik benne.

Sebestyén Györgyi, a Szekszárdi 1. Számú Óvoda vezetője szerint nagyon fontos a következetesség, ha valamit egyszer már meg tudott csinálni a gyermek, azt a jövőben is elvárhatjuk tőle. Az óvodában az olyan közösségi szabályok betartása, mint a rendrakás ahhoz vezet, hogy nagycsoportra nagyon jól együttműködő csapat alakul ki. Ez fontos azért is, mert az ilyen közösségben jóval kevesebbszer alakul ki konfliktus. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy ami kisgyermekkorban rögzül – így a megtanult otthoni feladatok is –, az serdülőkorra természetessé válik.

Sebestyén Györgyi szerint tév­hit, hogy az óvodába bekerülő gyereknek önállóan kell öltöznie, és elpakolnia a ruháit. Kezdetben sokszor felnőtt segítséggel mennek ezek a dolgok. A kiscsoportos először evés után a szalvétáját dobja ki egyedül, aztán már a poharát is kiviheti, még később pedig a tányérját, rajta a lefordított pohárral. A pedagógus azt is kiemelte, hogy nagyon fontos a felnőttek által mutatott jó példa az élet ezen területén is.

Normák, értékek közvetítése

A szülő feladata a normák, az értékek közvetítése, és ezek közé tartozik az is, hogy megtanítja a gyermekét arra, hogy a kötelességeit elvégezze. Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint persze az is természetes, ha az utódok időnként tiltakoznak ez ellen, ahogy mondani szokás, feszegetik a határokat. De a szülő akkor jó szülő, ha nem mond le az értékek közvetítéséről, felkészíti gyermekét az elvárásokra. Magyarán megtanítja neki a szabályokat és az egyes tevékenységekhez kapcsolódó gyakorlati tudnivalókat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában