Visszatekintés

2020.01.05. 11:30

Időkapszula emlékezteti Ácsékat

Elmúlt évükről küldött lapunknak összegzést Ács Ricsi anyukája, Ácsné Hoffmann Rita. Ebből kiderül, hogy igyekeznek megőrizni az emlékeket.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

Megszámlálhatatlan érdekes élmény, fontos információ, váratlan fordulat érte a várdombi Ács családot 2019-ben. Köztük sok olyan, amely emlékként megmaradt, s akad olyan is, amit később nehéz lenne felidézni, pedig akkor, amikor történt, nagy jelentősége volt.

Az Ács család Fotó: Beküldött kép

– Hogy ezek az emlékek se merüljenek a feledés homályába, kialakítottunk egy családi szokást. Készítettünk egy időkapszulát, amelybe egész évben betesszük azokat a dolgokat, amelyek év végén emlékeztetnek minket az elmúlt esztendő legnagyobb örömeire, legvidámabb utazásaira, a legviccesebb pillanatokra – mondta Ácsné Hoffmann Rita.

A várdombi fiúnak Little-kórja, azaz agyi bénulása van, mozgatórendszere nem működik megfelelően. De visszatérve a kapszulára, a legnagyobb sikert Richárd érte el, amikor második helyen végzett a népszerű Janikovszky Éva országos meseíró pályázaton „A múlt nyomában” című saját művével. Az év legviccesebb napja mindkét fiú (Richárd és ikertestvére, Attila) számára nyáron volt, amikor családi olimpiát rendeztek, és közösen szórakoztak, talicskában tolták egymást, pléden szánkóztak, s közben a felnőttek is gyereknek érezhették magukat. Az év legnehezebb pillanata Richárd számára az volt, amikor két hét kórházi rehabilitáció után el kellett köszönnie attól a Somogy megyei barátjától, aki megkönnyítette az ottlétet számára, akivel együtt kiszínezhették a mindennapokat.

S ha mégis csak egyvalamit lehetne kiemelni a sok-sok élmény közül, akkor az év fotójának azt választanák, amely 2019. április 28-án készült Baján a Zsinagógában. A XII. Gergely Alexandra Emlékdíj ünnepélyes átadását a bajai könyvtárban tartották, ahol ezúttal Nagy Bendegúz, a kerekes székes világjáró, építész, fotós volt a díjazott. Ácsék régóta várták már a személyes találkozót vele, Bendegúz a mozgássérültek jogaiért is harcol.

Ács Ricsi Nagy Bendegúzzal Fotó: Beküldött kép

Közeli és távoli helyeken jártak

Az év meglepetése gyereknap alkalmából érte mindkét fiút, amikor a Tolnai Népújság és a teol.hu teljesítette kívánságaikat. Attila az osztálytársaival air soft taktikai lövészeten vehetett részt. Richárd és kis barátnője pedig igazi rendőrautóba ülhettek, és a rendőrökkel együtt egy izgalmas programon vehettek részt Őcsényben.

– Az év utazását választottuk ki a legnehezebben. Richárd választása Bugacra esett. Életünkben először vettünk részt az Ősök Napján, amely egy igazán lelket feltöltő program volt. S ami igazán nagy hatással volt Richárdra, hogy a Magyar-Turán Alapítvány alapítója, Bíró András Zsolt a több tízezer ember közül „kiragadta” őt a tömegből, és magával vitte. Így soron kívül bejuthattunk Attila sátrába – számolt be róla Rita.

Az év legfontosabb döntését Attila hozta meg. A kérdés pedig az volt, hogy elutazzon-e a család nélkül két hétre Görögországba a barátjával és az ő családjával. Végül úgy döntött, hogy nem hagyja ki a tengert, mert eddig csak olvasott róla, s most végre láthatja is azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában