30 éves az Ifjúsági Unió

2020.02.20. 07:00

A közösségépítésen volt most a hangsúly

Farsangolt az Ifjúsági Unió a Táncsics utcai klubjában szombaton. Az idén harminc­éves szervezet ezúttal nem természetjárásra, hanem egy közös csapatépítő programra várta tagságát és szimpatizánsait.

Foray Nándor

20200215 Az Ifjúsági Unió (természetjárók) farsangja Szekszárdon Kiss Albert fotója Tolnai Népújság

Fotó: Kiss Albert

– A társasjáték is előkerül ilyenkor, mert mostanában ez az egyik kedvelt elfoglaltságunk – mondta Szauer Szilárd egyesületi tag, az IFU farsangjának szervezője.

– Az este folyamán pontozzuk egymás jelmezét – tette hozzá Pesti Kitti, az Ifjúsági Unió Szekszárd (IFU) soros elnöke. – Van egy jelképes első-második-harmadik hely. Vándordíjunk az Arany Mopsz, ami az első helyezettnek jár, a következő eseményig.

Jókedvű farsangi mulatságot szervezett hétvégén az Ifjúsági Unió, amelynek tagságát a természet szeretete köti össze Fotó: Kiss Albert

– Ez a mai farsang hagyomány – mondta Ignácz György, a már Pesten élő alapító tag. – Amikor elkezdtük, egy nagyobb báli mulatságot szerveztünk, ez mostanra baráti összejövetellé vált, amelyen nem kerülnek elő a telefonok, inkább beszélgetünk és játszunk. Ez annak ellenére így van, hogy a fiatalok egyre inkább kezdik átvenni a szerepet a szervezetben.

Az IFU idén harmincéves. A közel százfős tagságot a természet szeretete köti össze. Gyakran túráznak – a 21. Bartina Teljesítménytúra is hozzájuk kötődik –, de kerékpáros és vízi szakágakon is szerveznek programokat. Ilyen például a Laudetour vízi teljesítménytúra, amelyet tavaly tizedszer tartottak meg. Korábban a Gemenc Nagydíj szervezéséből is aktívan kivették a részüket, és több alkalommal hívtak iskolai osztályokat vetélkedőre.

– Mindig jó valahova tartozni – vallja Pék Györgyi programszervező. – Nekem ez az egyesület tizenöt éve jelent egy közösséget. Segítette az életemet, a gyerekeim életét. Sokrétű; mindenki megtalálja a saját motivációjának megfelelő lehetőségeket. Sokat tanultam, és a megszerzett képességeket hasznosítani tudtam. Többször voltam elnök is, de most úgy gondoltam, hogy ideje átengedni a stafétát a fiataloknak, hogy részt vehessenek az elnökségi munkában – tette hozzá.

Április elsején ünneplik a harmincadik évfordulót, a tervek szerint az alkalomhoz méltó összejövetellel. A további elképzelések kapcsán elhangzott, augusztus utolsó szombatján lesz a Gemenci erdőt és a Szekszárdi-dombságot érintő KarikaToura kerékpáros teljesítménytúra, illetve idén sem marad el a gyerekek nyári vízi tábora. A természet szerelmesei számíthatnak a december hatodikai Mikulás-túrára is.

Az önkéntességért működtek együtt

Az Ifjúsági Uniónak az Újra Dolgozni Tolnában Egyesülettel is volt egy közös projektje, amelyről a szervezet titkára, Weiszné Szabó Magdolna beszélt. – 2012 decemberétől 2013 decemberéig tartott a kitörési pontokat kereső, önkénteseket buzdító, önkénteskoordinációt szervező program. Abban ugyanolyan egyéni ügyfélfogadással dolgoztunk, mint egyébként a munkamódszerünk. Közel háromszáz önkéntest toboroztunk; voltak, akik rendszeresen, voltak, akik alkalmi jelleggel csatlakoztak. A projekt az oktatási, a szociális és az egészségügyi területen végzett önkéntes munkát preferálta. Ezekhez kell egy jó előszűrés, mert volt arra példa, hogy amúgy kedves, de drogos fiatalember iskolákban akart kisegíteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában