Szabó Bertalan

2020.02.25. 14:00

Nyugdíjasként valósítja meg gyermekkori álmát

Szabó Bertalan hetvenéves. Rajzait már több kiállításon bemutatta. Nyugdíjba vonulása előtt egészen mással foglalkozott: egy szekszárdi ipari üzem cégvezetője volt.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Várdombon nőtt fel, aztán Szekszárdra költözött, s jelenleg Tolnán él a JAKO Kft. volt cégvezetője, Szabó Bertalan. A hetvenéves férfi, aki 2014-ben vonult nyugdíjba, visszatért gyermekkori kedvteléséhez, a rajzoláshoz. Egészen jó portrékat készít, már több kiállításon bemutatta alkotásait: Szekszárdon, Tolnán és Várdombon.

A több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató fémipari vállalat működtetése teljesen lekötötte az energiáit. S hogy nyugdíjasként nehogy „tevékenységhiánya” legyen, képzőművészeti önképzésbe kezdett.

Szabó Bertalan nyugdíjba vonulása után kezdett el rajzolni. Portréit már több kiállításon is bemutatta Fotó: Wessely Gábor

– Tízgyerekes családból származom – meséli –, úgyhogy szó sem lehetett arról, hogy művészkedjek; szakmát kellett tanulni. Osztályelső voltam rajzból, de ez nem hatott meg senkit. Villanyszerelő lettem. Dolgoztam a Mezőgépnél, illetve annak elődjénél a gépjavító vállalatnál, aztán jött az AKO, s annak utódcége a JAKO. Elérkeztek a nyugdíjas évek. Szeretem én a nyugalmat, a szemlélődést is, de alapvetően nem vagyok ücsörgő alkat. Valami kreatív tevékenységre vágytam. A lányomtól és a fiamtól is kaptam rajzoláshoz, festészethez alkalmas eszközöket, készleteket. Sokat tanultam a faddi alkotótól Ódryné Horváth Krisztinától. Tulajdonképpen az ő biztatására kezdtem komolyan venni ezt a dolgot, bújni a szakkönyveket, tökéletesíteni a technikát, és kiállítani.

Egyelőre csak ceruzarajzokból áll Szabó Bertalan kollekciója. A festészetet egy következő lépcsőfoknak tekinti, abba majd később kóstol bele.

Sport és zene

Tartalmas nyugdíjas évekre vágyik Szabó Bertalan. A képzőművészet mellett érdekli a zene, és sportol is. A hetedik ikszen túl is rendszeresen focizik. Futni világéletében szeretett, s bár soha nem akart élsportoló lenni, jó eredményeket tudhatott magáénak. Katona korában 10,5 másodperc alatt futotta le a százat.

A német tulajdonos jobb keze volt

Várdombon született 1950-ben Szabó Bertalan. Dolgozni, 1967-ben a Szekszárdi Mezőgazdasági Gépjavító Vállalatnál kezdett, aztán a Mezőgéphez került. Munkaügyi, munkavédelmi, személyzeti területen dolgozott. Onnan ment át az Adam Mathias Koch által alapított AKO Kft.-hez, ügyvezetőnek, 1998-ban. Feladata volt többek között a hatóságokkal való kapcsolattartás, hiszen a német tulajdonos nem tudott eligazodni a magyar jogszabályok között. A társaság 2001-ben átalakult, s a JAKO Kft.-nek már ő lett a cégvezetője, 2014-es nyugdíjazásáig. Főként fémmegmunkálással foglalkoztak. Családjával 1974-től 1998-ig élt Szekszárdon. Jelenleg Tolnán lakik a feleségével. Két gyermekük és négy unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában