vakációtervezés

2020.03.03. 07:00

Már érdemes a nyári táborokat böngészni

Öt-tíz százalékos áremelkedés várható a táborpiacon a Táborfigyelő adatai szerint, ez azonban minőségi változást is eredményez. Azt azonban, hogy pontosan mennyibe kerül egy ötnapos, egyhetes program, számos tényező befolyásolja.

Mácz Katalin

20190822 Zánka Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége ellátogatott a Zánkai Erzsébet-táborba, ahol találkozott a táboroztatási program keretében ott nyaraló, gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonból érkezett gyermekekkel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Balogh Ákos

Korainak tűnhet még a megfelelő nyári elfoglaltság kiválasztása, ám érdemes tudni, hogy az igazán népszerű ajánlatok esetében gyorsan betelnek a helyek. Számos táborban ugyanis sok a visszatérő vendég, ráadásul előfoglalás esetén gyakran az ár is kedvezőbb lehet.

A megfelelő nyári tábor kiválasztásakor sok szempontot érdemes figyelembe venni. Egyrészt azt, hogy melyek azok a hetek, turnusok, amelyek ideje alatt nem tudja a család a gyerek felügyeletét megoldani. Fontos az is, mennyi idős a csemete. Fiatalabb korban, amikor még nem elég érett ahhoz, hogy több napot távol töltsön a családtól, érdemes bejárós (napközis) táborokat keresni. Ezek esetében fontos a kezdési időpont, illetve az, hogy a csemeték szállítása megoldható legyen. Ilyenkor érdemes a lakóhelyhez közel eső ajánlatok közt böngészni, és megkeresni azt, ami a diák érdeklődéséhez leginkább közel áll. A legtöbb iskola szervez nyári tábort, és ha az ifjonc tagja valamilyen sport-, tánc- vagy művészeti egyesületnek, akkor jó eséllyel ilyen jellegű programmal is lehet számolni.

Tolna megyében igen népszerűek a lovastáborok. Papp Eszter elmondta, Mórágyon is sok a visszatérő vendég. A cél, hogy az ifjak megszeressék, megismerjék a lovakat, megtanuljanak gondoskodni róluk. A gyerekek az egész napot a négylábúakkal töltik: ápolják, felszerszámozzák őket, lovagolnak rajtuk, gondjukat viselik. A lovaglás az egyik legkomplexebb mozgás. Fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, közben a gyerekek a friss levegőn vannak. Játékosan sajátítanak el új képességeket és a lelkükre is pozitívan hat. Nem utolsó sorban segít kiragadni az ifjakat a virtuális valóságából.

Egy, a gyermek személyiségéhez, érdeklődéséhez szabott tábor még abban az esetben is jó választás lehet, ha az ifjak a nyári szünet jelentős részét a nagyszülőkkel töltik, és a felügyelet alapvetően nem jelentene gondot, ám szeretné a család, ha a csemete hasznosan töltené az idejét. A táborok választásakor a szülők közel 20 százaléka ugyanis már nem csak biztonságos felügyeletet és szórakozást keres gyermekének, ennél többet, képességfejlesztést szeretnének kapni. Legyen szó mozgásfejlesztésről, kézügyességről, nyelvtudásról, stresszoldásról vagy akár kommunikációs készségek előmozdításáról – hívta fel a figyelmet Tóth Béla, a www.taborfigyelo.hu vezetője. Hozzátette, elvárás, hogy mindezt játékos formában történjen.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában