Süt a város – otthon lenni jó

2020.04.18. 07:00

Friderika tejszínkrémes tortája elnyerte az ínyencek tetszését

Bár a marhapörkölttől a rántott csirkén át a sertéssültig bármit avatott módon elkészít, azért a nagy kedvencnek a sütemény számít. Nemrég egy remekmű született keze nyomán. Farkas Friderika tejszínkrémes toffifee tortája nagy nyilvánosság előtt dicsőült meg.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Süt a város – otthon lenni jó. Ezzel a címmel indította útjára Bonyhád városa azt az online konyhaművészeti vetélkedőt, melyre harminckilenc nevező összesen hetvenhat, fotókon bemutatott, ízletes különlegességet küldött. Barátai, édesanyja és legfőképpen párja biztatására köztük volt Farkas Friderika látványos kompozíciója is: a huszonkét éves versenyző tejszínkrémes toffifee tortája a közönségszavazáson ezeregyszáz voksot kapott és az élen végzett. Az elsőséggel járó díjat, a harmincezer forint értékű ajándékutalványt Filóné Ferenc Ibolya polgármester adta át a győztesnek.

A nyertes alkotás. Fotó: Beküldött kép

– Nevezésemkor nem sok esélyét láttam annak, hogy nyerhetek – mondta el lapunknak Farkas Friderika. – Legfeljebb titkon reménykedtem. Csodásnál csodásabb alkotások indultak, ám ezeket a versenyeket nem pusztán az dönti el, hogy ki mennyire ügyes vagy mennyire tud jól sütni. Az is számít, hogy kinek mennyi ismerőse van, aki hajlandó like jelet tenni a beküldött képre.

Ezzel együtt Friderika nemcsak ismerősöktől, hanem általa soha nem látott személyektől is rengeteg elismerést kapott. Tortáját megdicsérték olyan, idősebb asszonyok is, akik évtizedek óta sütéssel foglalkoznak, sőt, lakodalmi süteményeket készítenek.

A bonyhádi fiatal alapvetően önképzéssel kezdett el foglalkozni a gasztronómiával. Gyakorta nézett és néz mostanában is főzéssel foglalkozó, recepteket ismertető filmeket.

– Ha olyasmit látok, ami megmozgatja a fantáziám, akkor azt magam is szívesen megvalósítom, akár kisebb-nagyobb változtatásokkal is – engedett betekintést kísérletező kedvébe. – Mostanság, ha valamilyen családi esemény, születésnap, névnap van otthon, akkor mindig készítek valami finomságot.

A Bonyhádon élő Farkas Friderika Szekszárdon érettségizett, jelenleg Pécsett joghallgató. Azaz, nagy valószínűséggel nem lesz konyhafőnök valamelyik híres étteremben.

– Szeretek sütni és főzni, mindössze erről van szó – jelentette ki. – Számomra ez olyan hobbi, kikapcsolódás, ami kiemel a hétköznapokból és tartósan feltölt. Ezért már megéri.

Szívből jöjjön

Gyakorlatilag nem sok olyan étel létezik, melynek elkészítése különösebben zavarba hozná Friderikát. Több éve tartó konyhai gyakorlatában kipróbálta magát az egyszerűtől kezdve az egészen bonyolult ételig minden téren. Az már magától értetődő, hogy a fűszeres pörkölt mellé maga szaggatja a jóféle házi nokedlit is. – Persze, azért nem vagyok profi és nekem sem sikerül mindig minden – szabadkozott. – De pont ez a szép az egészben. Minél többször próbálkozik vagy kísérletezik az ember, annál jobban ráérez arra, hogy mit, hogyan készítsen el. Egy a lényeg: minden szívből jöjjön. Úgy ne álljunk neki sütni, hogy nincs rá se időnk, se kedvünk és egyáltalán, az egésszel nem is akarunk bíbelődni. Egyébként a nyertes tortámhoz egy tejszínes krémsajtos alapot használtam, amit karamellel ízesítettem. Nagyon szeretem ezt a különleges kombinációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában