életstílus

2020.04.21. 14:00

Otthon is utolérhet a tavaszi fáradtság

Hiába az otthon töltött idő, sokaknak változatlanul munkával telik, illetve a gyerekek felügyelete is folyamatos, ami szintén sok energiát emészt fel. Ehhez jön még a vitaminraktárak kimerülése, vagyis itt a tavaszi fáradtság időszaka. De lehet tenni ellene.

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A tavaszi fáradtság a kényszerű otthon töltött idő alatt sem kíméli az embert. Télen kissé legyengül a szervezet, megcsappan a vitamintartalék, ez pedig fáradtságot okozhat. Ráadásul a mostani rendkívüli helyzet sokaknál nagyobb stresszt idézhet elő, ami szintén megterheli a szervezetet. A kimerültség enyhítéséhez adnak tanácsokat a Mindmegette.hu oldalon.

Mint írják, ügyelni kell a megfelelő táplálkozásra. Érdemes kerülni a nehéz ételek túlzott fogyasztását, mert megemésztésükhöz sok energiára van szükség. Törekedni kell a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, például az E- és a C-vitamin, valamint a béta-karotin, a cink és a vas pótlására. Kiváló vitaminforrások többek között a növényi olajok, a gabonafélék csírája, a hús, a máj, a tojás és a zöld növények.

A táplálkozás mellett a megfelelő folyadékfogyasztásra is kiemelten ügyelni kell. Cukros üdítőitalok helyett a víz a legjobb választás, ami nemcsak hidratál, hanem a megfelelő véráramlást is segíti. Amikor jelentkezik a fáradtság, kávéból is könnyen több fogy, de fontos mértéket tartani. Energiabombaként jó ötlet bedobni minél több frissen facsart gyümölcslevet, smoothie-kat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Aki megteheti, annak nagy lehet a kísértés, hogy ebben az időszakban rengeteget aludjon, de ez nem feltétlenül éri el a remélt hatást, mert sajnos éppen az ellenkezőjét lehet elérni vele. Ha felborul a bioritmus, csak még fáradtabbnak érzi magát az ember. Persze elhanyagolni sem lehet a megfelelő minőségű és idejű alvást, amelynek hosszúsága egyénenként változik, ugyanakkor hat-hét óránál kevesebb napi alvással, akár a háromszorosára is nőhet a betegségek kockázata. Optimális esetben az éjszakai pihenés folyamatos, nem szakítja meg semmi, így elég idő jut a mély alvásra. Az alváskutatók azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint minden nap azonos időpontban legyen a lefekvés ideje, a hálószoba legyen sötét, hűvös, az ágy pedig kényelmes. A nehéz ételek és a koffeintartalmú italok fogyasztását pedig jobb mellőzni lefekvés előtt.

A friss levegő rengeteget segít a fáradtság leküzdésében. Akinek van kertje vagy terasza mindenképpen használja ki, és töltsön minél több időt a szabadban. Ha nincs erre mód, akkor viszont kiemelten figyeljen a szellőztetésre, ami segíteni fog a lakás és az ott élők felfrissítésében is. A rendszeres hideg-meleg váltózuhany is jót tesz, a bőrnek és a szervezetnek egyaránt használ.

És hiába tűnik úgy, hogy az egész tavaszt korlátozások közé szorítva kell eltölteni, érdemes kihasználni ezt az időszakot mint a megújulás idejét. Ez kis és nagy lépésekben is megmutatkozhat, hiszen egy arcpakolás épp úgy szolgálja a megújulást, mint a gardróbrendezés, a szelektálás vagy egy érdekes könyv elolvasása.

Ezek amellett, hogy javítják az ember hangulatát, az energiaszint rendezésében is szerepet játszanak.

Segít a változatos étrend

Kiadónk gasztro oldala, a Mindmegette.hu ahhoz is ad néhány tippet, milyen ételeket érdemes fogyasztani az anyagcsere fokozásához, az energia­szint növeléséhez. Az egyik a tojás, ami remek fehérjeforrás, a szervezet könnyen meg tudja emészteni és értékes tápanyagait gond nélkül felszívni. Fontos tehát, hogy húsvét után is szerepeljen az étrendben.

A kefir a probiotikumok gazdag forrása, ami nemcsak az emésztési problémákat enyhíti, hanem súlycsökkentő hatása is lehet, ráadásul laktózmentes. A görög joghurt szintén nagyban hozzájárul az egészséges bélrendszerhez, szabályozza az emésztést és csökkenti a puffadást. A zöldségek közül tanácsos beiktatni a spárga, a brokkoli, a cékla és a fokhagyma fogyasztását. Mindezekhez kiváló recepteket is találni az oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában