oktatás

2020.06.18. 07:00

A takarékos, vidéki életre oktatnak Nagyszékelyben

A falusi életre oktató tanfolyamok indultak Nagyszékelyben. Jagodics Edit, a Falusi Fortélyok Iskolájának koordinátora elmondta, az első, még igen kis létszámú, a gyógyító növények házipatikában való felhasználásával kapcsolatos programot június elején tartották.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

Budapestről is többen érkeztek a tréningre, amely a visszajelzések szerint nagyon jól sikerült. Norbertnek például nagyon tetszett, hogy egész nap a természetben voltak, és „megfogdostak, megkóstoltak, összetapicskoltak” mindent. A szintén fővárosi Vivien is úgy érezte, egy csodálatos napot töltött el a településen. Olyan volt a számára, mintha egy nagy családban lenne, akikkel valami újat fedeznek fel a természetben. A budapesti Szabó Ágnes Réka számára izgalmas volt látni, hogy a természettel való együttélés mennyire komplex, és milyen nagy szerepe lehet a közösségnek.

A következő hónapban egy egyhetes nyári kurzussal folytatják a munkát. Ez lesz az első állomása a „Négy évszak egy élő faluban” elnevezésű egész éves programsorozatuknak, amelyet a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylettel közösen szerveznek. A nyitányt eredetileg tavaszra tervezték, ám azt a veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani. Jagodics Edit elmondta, a nyári kurzus tíz résztvevőjét nomád sátrakban helyezik el, és megtanítják nekik a permakultúrás gazdaság alapjait, követelményrendszerét, a növények, állatok, építmények, táj, vízrajzi környezet szoros összefüggését, azaz az ökológiai rendszerek létrehozását. Ezen kívül betekintést nyerhetnek a kaszálás, a kertészkedés, a kenyérsütés rejtelmeibe, tanulhatnak gyógynövényismeretet, komposztálást, megtudhatják, hogyan kell szénát gyűjteni, állatokat ellátni, sajtot készíteni, és lesznek közösségépítő játékok is.

– Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy nem nagy dolog kenyeret sütni, de a kovászos kenyér elkészítése valójában igazi művészet. A tanfolyamon egy pajtában található szabadtéri kemencében sütjük meg, miközben átéljük a folyamat szépségét – tette hozzá Jagodics Edit.

A járványveszély miatt, különösen odafigyelnek a higiéniai szabályok és a védőtávolság betartására.

Még kisfilmeket is készítettek

A szervezők a járványveszély szigorúbb időszakában kisfilmeket készítettek az önellátó vidéki élet fortélyairól, majd közzétették ezeket a legnagyobb videómegosztó portálon. Bemutatják például miként lehet élni egy jurtában, hogyan lehet egyszerű körülmények között, napelemet használva boldogulni. Az életmód előnye, hogy nem jönnek a sárga csekkek, vagyis szinte minimális pénzből is ki lehet jönni. A modern technológiát sem utasítják el, sőt annak eszközeit is a cél szolgálatába állítják.

Jelenleg öten vannak az alap csapatban, de mivel sok szakemberrel dolgoznak együtt, már tucatnyian munkálkodnak a vidéki élet tanításán. Eközben ők is folyamatosan tanulnak, és végighaladnak az újabb fortélyokat felfedező úton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában