Egy évvel tolódik a kongresszus

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Az előkészületek jól haladtak. Megvoltak az időpontok, a helyszínek, a celebránsok és más közreműködők. A nyitórendezvénynek a Puskás Ferenc Stadion adott volna helyet, s márciusban tárgyaltak a pápával is, hogy a zárómisének legyen a főcelebránsa. De akkor már Olaszországban tombolt a járvány, s nem sokkal később lefújták, elhalasztották a szeptemberre tervezett budapesti eseményt.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust egy évvel később, 2021. szeptember 5. és 12. között tartják meg. Ez a katolikus egyház egyik legnagyobb rendezvénye. Négyévente szervezik meg, Budapesten már volt egyszer, 1938-ban. Csak érzékeltetésül: az előző, a Fülöp-szigeteken tartott 2016-os kongresszus záró miséjén mintegy félmillió hívő vett részt.

Ravasz Csaba, tolnai plébános. Fotó: Wessely Gábor

A Pécsi egyházmegyében is összegyűjtötték már a jelentkezőket, a zarándokbuszok foglalásánál tartottak, amikor a koronavírus közbeszólt. Ravasz Csaba tolnai plébános a szervezők között volt.

– Tolnáról hetvenöten mentünk volna a nyitórendezvényre – mondja –, és ismereteim szerint több ezren adtak már le előjelentkezést, negyvenöt országból. A halasztás teljesen ésszerű döntés. Ilyen helyzetben sem azt nem szabad megkockáztatni, hogy a hívek fele ne jöjjön el, mert fél, sem azt, hogy eljönnek esetleg vírushordozók, és a nagy tömegben fertőzési góc alakuljon ki. Kaptunk plusz egy évet az előkészítésre. A szervezési tapasztalatok jól jönnek jövőre. Legföljebb annyi változás történhet, hogy néhány előadó vagy celebráns, aki most igent mondott, jövőre nem ér rá, vagy aki most nemet mondott, jövő szeptemberben el tud jönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában