hobbi

2020.06.25. 14:00

Hazai és világsztároktól kért autogramot az áldozatsegítő

Nem sokan dicsekedhetnek az országban olyan au­to­gramokkal, mint a világsztár Harrison Ford, Nicolas Cage, Pierre Richard, Gerard Depardieu, Terence Hill, Robin Willams, és magyar legendás sztárok, Márkus László, Tolnay Klári, Cserháti Zsuzsa, Bujtor István, vagy éppen Feleki Kamill kézjegyeivel. 

Brunner Mónika

20200622 Szekszárd János Anna autógramm gyűjtő mutatta meg szerkesztőségünkben a sok év alatt összegyűjtött fényképeket és aláírásokat Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Focisták, politikusok, sportolók, színészek, újságírók, magyar és külföldi legendák, a régmúlt és a jelen ott van az aláírásokban. János Anna áldozatsegítő, a megyei diabéteszesek egyesületének vezetője, a polgárőrség szekszárdi járási koordinátora nevét sokan ismerik, tudják róla, ahol lehet, támogatja a bajba jutottakat, vagy egyszerűen csak önzetlenül segít.

– 1970-ben kezdődött az autogramgyűjtő szenvedélyem, egy hőgyészi osztálytársamnak köszönhetően. Ő levelet írt Gerd Müller egykori világ- és Európa-bajnok német válogatott labdarúgónak, a Bayer München sztárjának, és kis idő múlva két fényképes auto­gramot kapott válaszul. Az egyiket nekem adta. Tizenegy éves voltam, a gyűjtést Hőgyészen kezdtem, majd Gyönkön folytattam, ahol középiskolás éveimet töltöttem. Mostanra már ötven év telt el, és közel hatszáz autogram van a birtokomban – mondta.

A postán kapott levelek, aláírások borítékait is megőrzi, hiszen felfedezte, hogy Terence Hill valószínűleg saját maga címezhette meg a levelét. A Columbo hadnagyot megformáló Peter Falk, Robin Williams, Julio Iglesias, Harrison Ford, Pierre Richard, Gerard Depardieu, Nicolas Cage, Leslie Nielsen aláírásait azonban menedzsmentjeik küldhették.

Leslie Nielsen kanadai-amerikai színész, a Csupasz pisztoly filmsorozatok sztárja például a következőket írta neki: Anna! Szerencse és nevetések!

Persze magyar sztárok, legendák nevei is vannak bőven négy füzetében, ahová az aláírásokat kéri, és ragasztja a fényképeket. – Az egyik legszebb emlékem Feleki Kamillhoz köt, akivel Hőgyészen 1978. július elsején, egy rendezvényen találkoztam. Amikor gratuláltam, és autogramot kértem, megcsókolta a kezem. Erre életem végéig büszke leszek. Egy tábla csokit is kaptam, annak a papírját is őrzöm, mert ott is szerepel az aláírása. Kedves emlék még a Cserháti Zsuzsával való találkozása, amikor, még a nyolcvanas években Szekszárdon járt, és a Skála áruház divatbemutatóján, a művelődési házban lépett fel – tette hozzá.

Különösen büszke még Márkus László, Tolnay Klári, Máté Péter, Bujtor István aláírására.

Rátonyi Róberttel 1977-ben Hőgyészen találkozott, a színészben igazi művészt látott. Tolnay Klárival Szekszárdon találkozott a nyolcvanas évek végén, a színésznő megkérdezte tőle, hogyan tetszett az előadás. Bujtor Istvánhoz körülbelül tizenöt éve Szekszárdon, a Kakukkfészek című színházi előadás után lépett oda, ő is kedves és udvarias volt vele. A magyar legendák sorát, akiktől autogramot gyűjtött, felsorolni is nehéz. Néhány közülük: Máté Péter, Szilágyi Tibor, Bajor Imre, Gálvölgyi János, Bálint gazda, Koós János, Dékány Sarolta, Vujity Tvrtko, Dalnoki Jenő, Hegedűs D. Géza, a Neoton Família, Eszményi Viktória, Rátonyi Róbert, Zwack Péter, Koncz Gábor, Straub Dezső, Varnus Xavér, Katona Klári, Antal Imre, Forgách Gábor, Papp László, Monspart Sarolta, Vitray Tamás, Fonyó Barbara, Kállai Bori, Rékasi Károly, Csala Zsuzsa, Lórán Lenke.

– Mindent dokumentálok, hogy kitől és mikor kaptam autogramot. Vannak ismert emberek, akiktől többet is gyűjtöttem, például Koncz Gábortól és Straub Dezsőtől. Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy már csak egyedül megyek az előadások után a művészekhez. Eddigi utolsó aláírásomat Kóbor Jánostól szereztem, aki még a karantén előtt járt Szekszárdon – mondta János Anna.

A politikusok közül Habsburg György, Göncz Árpád, Szűrös Mátyás és Torgyán József küldött neki autogramot, valamint az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor, de vele személyesen is találkozott.

Jimmyék először visszautasították a kérést

Egy sztár nem akart neki autogramot adni, ő Zámbó Jimmy, pontosabban a menedzsere volt, arra hivatkozva, hogy visszaélnek Jimmy aláírásával. Végül az énekes meggondolta magát, és aláírását adta, ez 1995-ben történt. János Anna áldozatsegítőként is dolgozik, így szívesen beszélt arról is, hogy vajon a művészvilágban miért történhet annyi tragédia.

– A művészek is emberből vannak, saját gondokkal, de a problémáikat magánügyként kezelik. Az ötven év alatt számos ismert személlyel találkoztam, volt, akinek bemehettem az öltözőjébe is. Én autogramgyűjtés közben oda mertem menni hozzájuk, de az életútjukat nem követem, keveset tudok a problémáikról. Tévét is alig nézek, Terence Hill Don Matteo sorozatának kivételével – mondta János Anna.

A közelmúltban több híres ember hunyt el, közülük Bálint gazdától és Kárpáti Györgytől van aláírása.

Borítóképünkön: János Anna gyűjteménye egyik becses darabjával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában