szűrővizsgálatok

2020.07.11. 07:00

Kardiológiai és sok más vizsgálatot végeztek el

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű nép­egészségügyi program Tolna megyei állomása az idei évben Értény település volt. Tegnap délelőtt tíztől este hat óráig, három kitelepített vizsgálóbuszban várta az egészségügyi személyzet  a lakosokat. 

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A program a hátrányos helyzetű és az egészségügyi ellátáshoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférő településeken teszi gyorsan elérhetővé a szűrővizsgálatokat. A kormány egyik kiemelt célja, hogy ezzel erősítse a lakosság egészségtudatosságát. Az értényi lakosoknak először regisztrálniuk kellett a helyi templom mellett felállított sátorban. Ott prevenciós jelleggel egy női bábut is kihelyeztek, amelyen az emlődaganat és a dohányzás okozta szövődmények voltak láthatóak, valamint koronavírus-szűrést is végeztek.

Az ötven és hetven év közöttiek részt vehettek a vastagbélszűrési programban: kaptak egy csomagot, benne egy meghívóval, két székletmintához alkalmas üvegcsével, és a páciens későbbi azonosításához szükséges vonalkóddal. A mintáikat postán kell elküldeniük a népegészségügyi központba, mely szolgáltatás részükre térítésmentes.

A három kitelepített vizsgálóbusz közül az elsőben vérkoleszterint, vércukrot és vérnyomást mértek, Inbody vizsgálatot, testösszetétel-analízist is végeztek, azaz a teljes izomtömeget, testzsírt és a súlyt is mérték, valamint EKG és boka/kar index (BKI) vizsgálatra is volt lehetőség.

Ezután lehetett menni a következő buszhoz, kardiológia szakvizsgálatra, valamint nyaki ér ultrahangvizsgálattal egybekötött neurológiai konzultációra.

A harmadik buszon az ellátást mindig a helyi egészségügyi szolgáltató biztosítja, Értényben a Tolna Megyei Balassa János Kórház szakorvosai által végzett nőgyógyászati és bőrgyógyászati szűrővizsgálatok történtek.

– A koronavírus miatt sok szokásos vizsgálat maradt el, kihasználjuk a lehetőséget, hogy nem kell Tamásiba utazni – mondta lapunknak az értényi Kákai Ágnes, aki éppen vizsgálatra várakozott.

Mészáros Lászlóné a vérnyomását és a csontsűrűségét nézette meg, és azt is elmondta, korábban már vett részt helyben buszban történő tüdőszűrő és nőgyógyászati vizsgálatokon, de a településen ez az első ilyen nagyobb lehetőség a számukra.

– Én a szívem állapotára is kíváncsi vagyok – tette hozzá Szalainé Béri Erzsébet nyugdíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában