nyári tábor

2020.07.23. 13:15

Kipróbálhatták a magyarok ősi harcmodorát

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Több mint száz gyermek, hatévestől tizenöt éves korig, vett részt a nemrégiben Tolnán rendezett íjász és harcművész nyári táborokban, amelyekben az Ippon íjászai is foglalkozásokat tartottak. Minderről Vitéz Balogh László számolt be lapunknak. Mint ismertette, összesen három táborban vettek részt: hétfőn egy iskolai, sportos jellegűben a Városi Sportcsarnokban, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat rendezvényén a Lehel utcai sportcsarnokban, és az íjászok törzshelyén, a tolnai Mag-Házban is tartottak foglalkozást.

A gyerekek ízelítőt kaptak a magyarok szokásairól, történeteiről, az ősök kultúrájáról, élőben pedig a magyarok harcmodorát próbálhatták ki Vitéz Balogh László (Ippon Karate és Íjász Egyesület) vezetésével. Lőttek íjjakkal, dobtak kelevézt, csatakeresztet, volt fúvócsővel céllövés, karddal vívás, használhatták a sámándobot, egyszóval minden gyerek talált magának érdekességet a tábor ideje alatt.

– A Mag-Házban a szerencsésebbek kipróbálhatták Hettich Imre bőrből, saját kezűleg készített remekeit, a pajzsot, a védőfelszereléseket, és a harci szerszámokat. A fiatalok lelkesedésének a negyven fokos hőmérséklet sem szabott határt. A hagyományok megismerése és a foglalkozások által talán könnyebben fellobbant a hazaszeretet lángja az ifjakban. Az alapokat lerakjuk, a mag el van vetve – tette hozzá büszkén, kiemelve, mindannyiuk számára örvendetes volt, hogy a gyerekek nagyon fogékonyak voltak mindenre, és többen jelezték, iskolakezdés után szívesen folytatnák a sportot.

Az íjásztáborok fontos részét képezi a kézművesség is, amellyel szeretnék elérni, hogy jó irányba indítsa el a fiatalokat, hiszen maga az alkotás az életet is jobbá teszi. Szeptembertől már nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is várják az edzésekre. Mint mostanra kiderült, új tolna megyei helyszíneken is feltűnnek majd az Ippon íjászai, újabb rendezvényekre hívták őket. Vitéz Balogh László köszönetet mondott a segítőkészségért a csapatának, Babos Dávidnak, Vitéz Rotkay Zsuzsannának, a Hettich családnak, Imrének, Enikőnek, Balázsnak, Tominak és Gergőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában