gyöngyfűzők

2020.08.11. 16:20

A nyár második kézműves táborát tartották meg Kölesden

Tolnai Népújság

Fotó: Beküldött fotó

A nyár második gyöngyfűző csoportjának tagjai Budapestről, Balatonfüredről, Várpalotáról és Vácról érkeztek Kölesdre, írja a Közéleti.hu. A kilenctagú „brigád” hat szövést, nyolc medált, kilenc karkötőt, nyolc saraguró mikád gallért, hét Pálné Osvald Éva tervezte saraguró keresztbefűzött gallért és tíz gombot terített a záró házi kiállításon.

A gyöngyfűzés mellett a szövés fortélyaival karkötők, nyakpántok, övek készítése közben ismerkedtek a táborozók. A programban a népi vonal volt az elsődleges, de azért egy modern darabot is készítettek.

A szövés fortélyaival is megismerkedtek (Beküldött fotó)

A csapat kirándult Sárpilisre, ahol egyrészt Kolbert Margit családi magángyűjteményét nézték meg, ahol a gyűjteményben a sváb, a bukovinai székely és a sárpilisi hagyományok színes tárházában használati tárgyak, fényképek, textilek sokaságát csodálhatták meg. De jártak a sárpilisi tájházban is, itt az egykori, mindennapi paraszti életet mutatják be, valamint egy szoba, az Oláh Márta-emlékszoba, a fiatalon elhunyt népi iparművész gyöngyfűzőnek hagyatékát őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában