nyaralás

2020.08.04. 14:00

Ha néhány egyszerű szabályt betartunk, nem lehet probléma

Forró napok állnak mögöttünk, és bár a hétre némi enyhülésre számíthatunk, a kánikula vissza fog még térni ebben a szezonban. A meleg veszélyeket is hordozhat magában.

Venter Marianna

Forrás: MW archívum

Fotó: Makovics Kornél

Nyáron az egyik leggyakoribb élelmiszer eredetű fertőzés a szalmonellózis, amely leggyakrabban élelmiszerrel, vízzel, piszkos kéz közvetítésével kerül a szervezetbe. Tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetében hőemelkedés vagy levertség, de előfordul, hogy a fertőzés tünetmentes. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is előfordulhat. A szalmonellafertőzés lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet, rájuk fokozottan figyelni kell.

A fertőzést egy kis figyelemmel könnyű megelőzni. A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a +75 Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók. A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb +5 Celsius-fokra), mert néhány órányi tárolás szobahőmérsékleten már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.

Aranyszabály, hogy a zöldséget-gyümölcsöt alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Valamint az is, hogy a tejtermékek, húskészítmények, illetve a nyers hús a lehető legkevesebb időt töltse a bolt és a hűtőszekrénybe tétel között, főleg nem a forró csomagtartóban.

Nyaraláskor is fokozott figyelemre van szükség. Például nem szabad megfeledkezni arról, hogy rendszeres gyógyszerszedés esetén a hosszabb utazások előtt mindenképpen kerítsenek sort egy konzultációra az orvosukkal.

Az utazás megkezdése előtt – lehetőleg ne előző este – ellenőrizzék, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereikből van-e elegendő a nyaralás idejére. Írják fel ezeknek a gyógyszereknek a nevét és adagolását, így ha esetleg elveszítik, biztosan tudják pótolni.

Soha ne feledkezzenek el a gyógyszerek elcsomagolásáról, megfelelő módon való szállításáról. Az autó hátsó ablakában történő „napozás” például egyetlen gyógyszerkészítménynek sem használ. Nyaralás alatt megváltozik az életvitel, így az új napi rutinban is meg kell találni a gyógyszerbevétel lehetőség szerinti állandó időpontját. Amennyiben magasvérnyomás-betegségben szenved, avagy már stroke-on is átesett valaki, ügyeljen a napon töltött órák számára.

Támad a parlagfű, indul az allergia

Az ÁNTSZ legfrissebb tájékoztatása szerint a parlagfű virágpora már az ország jelentős részén jelen van a levegőben, és egyre többfelé érheti már el a tüneteket okozó szintet.

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban várható. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja alacsony szintet érhet el. Az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom és a libatopfélék virágporának mennyisége országosan alacsony. Előfordulhat még egy-egy szem a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, valamint a fenyőfélék pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában