Magyar-Lengyel Baráti Társaság

2020.09.22. 12:30

Elénekelték most is mind a két himnuszt

Tolnai Népújság

Fotó: Beküldött kép

A Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját – tájékoztatott Surján József elnök. A március 23-i magyar-lengyel barátság napjára tervezett összejövetel a pandémia miatt elmaradt. Legutóbb e hónap tizenhetedik napján találkoztak Bonyhádon az érdeklődők a Magyar-Lengyel Barátság Emlékművénél, és a tavaly újra ültetett egygyökerű kéttörzsű Magyar-Lengyel Barátság Fájánál.

A lengyel és a magyar himnusz közös eléneklését mécsesgyújtás és koszorúzás követte. A Vörösmarty Művelődési Központban Surján József a baráti közösség alapító elnöke beszélt az idei év nagy évfordulóiról, a magyarságot igazságtalanul sújtó trianoni diktátumról, a lengyelek 1920. augusztusában a varsói csatában a szovjet bolsevik Vörös Hadsereg elleni nagy győzelméről. A varsói csatában, melyet lengyel barátaink csak Visztulai Csodaként emlegetnek, döntő szerepet játszott a Magyarországról még éppen időben érkezett lőszerszállítmány.

A baráti társaság tagjai az emlékműnél (Beküldött kép)

Megemlékeztek Karol Wojtyla, a későbbi Szent II. János Pál pápa 1920. május 18-i születésnapjáról is. Bár a magyar–lengyel barátság sok tervezett eseményét megakadályozta a koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések sora, mégis fontos könyvek és filmek készültek és jelentek meg az idei évben. Adam Zamoyski: Varsó 1920 (Hogyan nem tudta Lenin meghódítani Európát?) című kötetét, Mitrovits Miklós A tiltott kapcsolat (Magyar-Lengyel Ellenzéki Együttműködés 1976–1989) című munkáját érdemes a művelt olvasóknak ajánlani.

A magyar-lengyel közös történelem eseményeit mutatja be egy oktatási projekt is. A Wacław Felczak Alapítvány és a Bölcsészettudományi Kutató Központ Történettudományi Intézet 2020. március 23-tól tette közzé huszonöt kisfilmjét. Az 1444-es várnai csatától az 1989-es változásokig terjedő időszakról tudhatnak meg többet a diákok és a két nemzet közös sorsa iránt érdeklődők. Surján József közlése szerint a filmek mindenki számára hozzáférhetőek. A Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság tízéves fennállását novemberben szeretné megünnepelni a már hagyományos lengyel függetlenség napjára történő megemlékezéssel együtt, tortával és a tíz közösen meg­gyújtott gyertyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában