sörteszt

2020.09.19. 19:13

Valami teljesen új élményt ad a Saison One

Fekete Dávid

Egyre többen választják a jó minőségű söröket

Forrás: Shutterstock

Egy igazán új sör került markunkba a szekszárdi Brew Your Mind sörfőzdétől, olyan, amihez hasonlót még nem kóstultunk tőlük. Az eredménye egy kérdőjel.

A Saison One névre keresztelt sörről azt írják, hogy egy könnyen iható, fanyar, savanykás ital, amit annak idején a munkások fogyasztottak. Új-zélandi komlókat használtak hozzá. Nos, lehet, hogy külhonban hasonló itallal oltották szomjukat a melósok, az viszont biztos – ismervén a hazai sörfogyasztási hagyományokat -, hogy itthon nem. Mert hiába friss, savanykás és jó szomjoltó, kell hozzá nyitottság.

Küllemre semmi különöset nem kapunk. Opálos arany szín, szolid hab, ami viszont hamar eltűnik. Illatra kicsit kusza, enyhén malátás, dominánsabban savanykás. Az első korty pedig meglepő. Szájba vág a savanyúság, a korty végén kilóg az élesztő. Erőteljesen szénsavas. A második és harmadik korty viszont már kellően letisztult, érezni a fanyarságot, némi malátát és valamicske komlókeserűt is, bár azt nagyon csekély mértékben. És csak a pohár közepénél tartva hisszük el, hogy ezt valóban ihatták, mert arra a célra, hogy a fizikai munka után egy frissítő itallal vegyenek búcsút egymástól az emberek, tökéletes lehetett a maga korában. Manapság viszont már úri huncutságnak számít, egy kellemes, citrusos nagyüzemi sör ár-érték arányban is jobb választásnak tűnik.

Kitöltve nem túl eredeti, de egyedi címkéjével képes felhívni magára a figyelmet a Saison One

Nem tudom felmérni és nem is tisztem ugyan, hogy van-e helye a piacon a Saison One sörnek. Egy kézműves terméktől talán többet vár az ember. Mást, izgalmasabbat, újat. Ez a hidegkomlózott ital óvatos, szelíd, szerény. De legalább más, mint amit eddig kóstoltunk tőlük. Ez ugyan nem eredmény, de mégis legalább valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában