Karácsony

2020.12.23. 11:30

Nem cél a tökéletesség, sokkal inkább a meghittség

Míg sokak számára az év legszebb időszaka, másoknak inkább az egyik legnagyobb stresszforrást jelenti a karácsony.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Ajándékvásárlás, nagytakarítás, főzés és lehetne még sorolni. Idén végre nyugodtan várnánk a szent­estét? Lássuk, a lakaskultura.hu szerint mit kell tenni ahhoz, hogy megússzuk az ünnepekkel járó megrázkódtatásokat.

Kezdjük is a listát mindjárt a karácsonyfával. Hiába illik 24-én felállítani a fenyőfát, ha valaki úgy érzi, ez aznap nem fog beleférni, díszítse fel nyugodtan hamarabb, és megspórolja az idegeskedést szenteste. Túl macerás a jól megszokott ünnepi menü? Ne féljünk kipróbálni egy könnyűszerrel elkészíthető, karácsonyi egytálételt idén. Az sem baj, ha valaki nem a sütés bajnoka. Szerencsére akkor sem dől össze a világ, ha cukrászdából szerzi be a süteményt az ünnepi asztalra.

Legyen szó akár ajándékvásárlásról, akár más ünnepi előkészületről, a szabály: készüljön lista. Fel kell állítani gy fontossági sorrendet, és átgondolni, mennyi időbe kerül elvégezni egy-egy feladatot. Utána pedig szortírozni kell, mi az, amit feltétlenül meg kell csinálni még az ünnepek miatt, és mik azok, amelyeket egyébként csak régóta halogat az ember, de most a szabadidejében megcsinálná. Így biztosra mehetünk, hogy nem futunk felesleges köröket egy amúgy is mozgalmas időszakban. Egészen biztos, hogy hatalmas megkönnyebbülés lesz végignézni a lista kipipált pontjain.

Az ajándékok beszerzése talán az egyik legnagyobb kihívás minden évben. Kinek mit vegyünk és mennyiért? Érdemes már év közben figyelni szeretteinkre és megjegyezni az elejtett megjegyzéseket szívük vágyáról. Különösen akkor, ha az ajándékválasztás általában nehézkesen megy. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy valóban mindenkit meg kell-e ajándékozni. Lehet, érdemes csupán a gyerekeknek ajándékot venni, míg a család felnőtt tagjaival és a barátokkal inkább elmehetünk egy közös vacsorára, vagy wellnesshétvégére is.

Amit esetleg nem sikerül időben megcsinálni, azt ráérünk az ünnepek után is. Fotó: Shutterstock

A takarítás oroszlánrészét érdemes legalább egy héttel az ünnepek előtt megcsinálni. Ha nem jut idő valamire, halasszuk nyugodtan az ünnepek utánra. Ilyenkor érdemes csak a közös helyiségek és a konyha tisztán tartására fókuszálni. Felesleges kimosni a hálószobában a függönyt, enélkül is van éppen elég feladat.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindent egyedül szeretnének megcsinálni. Ez az időszak arról szól, hogy közösen töltsünk el időt szeretteinkkel, azonban ez nem korlátozódik arra a három napra. Miért ne lehetne családi programot faragni az ünnepi előkészületekből is? Ha minden tervezés és szervezés ellenére valaki úgy érzi, hogy kezd kifutni az időből, a teendők pedig egyre tornyosulnak, csak jusson eszébe, hogy nem történik tragédia akkor sem, ha nem sikerülne mindent időben befejezni.

A karácsony nem a tökéletességről szól, megengedhetjük magunknak, hogy lazítsunk. Egy félórás könnyű séta a környéken, vagy csak leülni egy kis időre a kedvenc fotelbe, csodát tehet, és utána egészen biztosan könnyebben ünnepi hangulatba kerül az ember.

Borítóképünk: Az együtt töltött idő a legfontosabb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában